Věděli jste, že silný černý čaj pomůže navrátit lesk nábytku i podlahám nebo odstranit připáleniny?

 Tipy a inspirace 
01. července 2024 08:31 / Jitka Jahodová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Připálenou špínu v hrnci odstraníte tak, že v hrnci povaříte černý čaj a poté jej necháte přes noc působit Depositphotos
Možná byste tomu nikdy nevěřili, ale tak jako je jedlá soda univerzálním pomocníkem v domácnosti, i černý čaj dokáže doslova zázraky. S jeho pomocí navrátíte lesk nábytku či podlahám, lehce odstraníte připáleniny a dokonce rozzáříte zašlou toaletu. Je to tak jednoduché. Stačí uvařit jen dost silný čaj.

Když si vybavíte, jak černý čaj dokáže zabarvit hrnek do hněda, tak jen stěží uvěříte, jak skvělý pomocník v domácnosti při úklidu černý čaj je. Dokáže totiž velmi účinně odstranit mastnotu, poradí si s prachem a dodává lesk dřevěným podlahám či nábytku. Pokud se rozhodnete černý čaj k úklidu domácnosti vyzkoušet, tak jej připravte silnější, tedy zalijte vroucí vodou dvojnásobnou porci čaje, než jste zvyklí. Po vychladnutí jej přelijte buď do kyblíku či do rozprašovače, zkrátka podle toho, k čemu jej budete používat.

Dřevěné podlahy a nábytek

Černý čaj se už v minulosti používal k vytírání podlah z tvrdého dřeva. Třísloviny obsažené v černém čaji totiž čistí a dodávají lesk matné dřevěné podlaze, která už, jak se říká, něco zažila. Mějte však na vědomí, že se koncentrovaný černý čaj hodí spíše na mořená tmavší dřeva, neboť po vyčištění může zanechávat mírně tmavší odstín. To si však můžete snadno vyzkoušet. Jednoduše začněte s vytíráním podlahy na místech, která nejsou oku viditelná. Pokud nedojde ke změně barvy, můžete směle pokračovat. Další skvělou výhodou je, že tak jako octová voda působí nálev z černého čaje dezinfekčně a absorbuje zápachy.

Odstranění zápachu

Čajové sáčky z černého čaje dokážou skvěle pohltit pachy z ledničky stejně jako jedlá soda. Pokud máte černý čaj jen sypaný, pak můžete umístit odkrytou nádobu s uschlými čajovými lístky na den až dva do lednice. Černý čaj pohltí i těžké pachy, jako například z cibule nebo česneku. Pokud budete krájet jídlo, které jde cítit velmi intenzivně, a nebude se vám dařit zbavit zápachu z rukou, pak si je jednoduše potřete listy černého čaje a zápach hned zmizí.

Připálené hrnce

Černý čaj si hravě poradí i s připálenými hrnci. Nalejte do připáleného hrnce či pánve černý čaj a nechte působit ideálně přes noc. Pro zesílení účinku můžete ve špinavém hrnci černý čaj chvíli povařit. Jestliže máte teflonové pánve, pak se nebojte, černý čaj tyto povrchy nijak nepoškodí.

Záchod

Jak na dokonale čistou a voňavou toaletu s pomocí černého čaje? Vhoďte pár čajových sáčků do mísy záchodu a nechte je zhruba hodinu "louhovat“. Poté vyhoďte, hlavně je nesplachujte, aby se vám neucpal záchod. Následně záchod dočistěte štětkou. Díky černému čaji bude prozářený a voňavý.

Koberce

Sušené čajové lístky černého čaje nasypejte na zapáchající koberec. Nechte zhruba jednu hodinu působit a poté vysajte. Máte-li pouze namočené čajové lístky, tak je nejprve vysušte, protože pokud by byly příliš mokré, mohly by vám zabarvit koberec.

Obuv

Nevyhazujte zapáchající obuv. Raději vložte do každé boty čajový sáček s černým čajem, který jste předtím namočili a poté nechali uschnout. Uvidíte, jak zápach do druhého dne zmizí a boty budou provoněné. 

Zdroj: thespruce.com, bobvila.com, thedailytea.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Umělé řasy jsou dávno out. Podpořte své vlastní řasy k růstu pomocí ricinového oleje a vitamín E

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum