Vychutnejte si kvalitní šálek kávy v pohodlí domova
Tipy a inspirace
01. února 2016 18:35
/
Marie Popelková
📷
1 fotografie v galerii
V dnešní době již patří ve většině domácností kávovar mezi běžné kuchyňské přístroje. / Wikimedia Commons/Frettie
Chystáte se koupit nový kávovar a chcete si správně vybrat? Po přečtení našeho shrnutí jednotlivých druhů kávovarů se určitě snáze rozhodnete, jaký kávovar zvolit a ušetříte si případné starosti.
V nabídce jsou v současnosti v podstatě tři kategorie přístrojů.
Kapslové kávovary - jedná se o poměrně jednoduché řešení, určené především pro domácnosti. Výhodou je nízká pořizovací cena přístroje a jednoduchá konstrukce + výroba například i horké čokolády. Značnou nevýhodou je cena kapslí (jeden nápoj vyjde několikanásobně dráž než například z automatického kávovaru na zrnkovou kávu), dále pak dle mého názoru samotná kvalita nápoje a malý výběr druhů kávy – kávu z čerstvě napražených zrnek z pražírny za rohem v nich prostě neuděláte.
Pákové kávovary - jedná se o přístroje náročnější na obsluhu, někde na pomezí presovací konvičky a plného automatu. Pro zákazníky, kteří si s kávou chtějí pohrát a mýt celý proces ve „svých rukách“ se jedná o zajímavé přístroje. Kávu namelete, umístíte do misky se sítkem opatřeného pákou, umožňující přitažení misky k přístroji (většinou pomocí závitu s velkým stoupáním), následně dojde k propaření misky s vloženou kávou skrze sítko, čímž se extrahuje požadovaný nápoj.
Výhodou je nižší cena přístroje i nápoje a kvalita ESPRESSA. Nevýhodou je náročnější obsluha a delší čas na přípravu jednotlivých nápojů. Dále je třeba brát v potaz nutnost mlýnku.
Automatické kávovary – asi vrchol evoluce přístrojů na výrobu kávových nápojů. Pokud zakoupíte kvalitní přístroj, je kvalita nápoje stejná nebo i lepší než u pákového přístroje, většinu práce však přístroj udělá za Vás (zvláště kávovary s funkcí ONE TOUCH).
Součástí automatického presovače je mlýnek, automatická spařovací jednotka, samozřejmě zásobníky na vodu, kávu i odpad, kapučinátor pro výrobu mléčných nápojů či pěny, popřípadě napěňovací tryska, která slouží ke stejnému účelu, pouze nenapěňuje mléko automaticky.
Příprava nápoje je zpravidla jednoduchá a u sofistikovanějších přístrojů stačí pouze vybrat nápoj, stisknou tlačítko a sledovat výrobu Vašeho oblíbeného nápoje. Samozřejmostí je dnes již nastavení hrubosti mletí, teploty vody, síly nápoje, množství i poměru atd.. Můžete si svůj nápoj vyladit dle Vaší chutě a představ.
Patero pro nákup kávovaru
1. Kvalitní kávovar na espresso je vybaven čerpadlem o výkonu 15 barů. a espreso.
2. Obsluha kávovaru by měla být pohodlná, jednoduchá a rychlá. (Na trhu jsou již přístroje se samočisticím programem).
3. Dražší přístroj by měl na displeji upozornit na nedostatek vody, plný zásobník kávového odpadu i čerstvé kávy.
4. Vyžadujte podrobný a srozumitelný návod k obsluze (samozřejmě v češtině)
5. Pokud to prodejce umožňuje, ochutnejte kávu než přístroj zakoupíte. Pěna na správném espresu má být hustá a krémová.
V nabídce jsou v současnosti v podstatě tři kategorie přístrojů.
Kapslové kávovary - jedná se o poměrně jednoduché řešení, určené především pro domácnosti. Výhodou je nízká pořizovací cena přístroje a jednoduchá konstrukce + výroba například i horké čokolády. Značnou nevýhodou je cena kapslí (jeden nápoj vyjde několikanásobně dráž než například z automatického kávovaru na zrnkovou kávu), dále pak dle mého názoru samotná kvalita nápoje a malý výběr druhů kávy – kávu z čerstvě napražených zrnek z pražírny za rohem v nich prostě neuděláte.
Pákové kávovary - jedná se o přístroje náročnější na obsluhu, někde na pomezí presovací konvičky a plného automatu. Pro zákazníky, kteří si s kávou chtějí pohrát a mýt celý proces ve „svých rukách“ se jedná o zajímavé přístroje. Kávu namelete, umístíte do misky se sítkem opatřeného pákou, umožňující přitažení misky k přístroji (většinou pomocí závitu s velkým stoupáním), následně dojde k propaření misky s vloženou kávou skrze sítko, čímž se extrahuje požadovaný nápoj.
Výhodou je nižší cena přístroje i nápoje a kvalita ESPRESSA. Nevýhodou je náročnější obsluha a delší čas na přípravu jednotlivých nápojů. Dále je třeba brát v potaz nutnost mlýnku.
Automatické kávovary – asi vrchol evoluce přístrojů na výrobu kávových nápojů. Pokud zakoupíte kvalitní přístroj, je kvalita nápoje stejná nebo i lepší než u pákového přístroje, většinu práce však přístroj udělá za Vás (zvláště kávovary s funkcí ONE TOUCH).
Součástí automatického presovače je mlýnek, automatická spařovací jednotka, samozřejmě zásobníky na vodu, kávu i odpad, kapučinátor pro výrobu mléčných nápojů či pěny, popřípadě napěňovací tryska, která slouží ke stejnému účelu, pouze nenapěňuje mléko automaticky.
Příprava nápoje je zpravidla jednoduchá a u sofistikovanějších přístrojů stačí pouze vybrat nápoj, stisknou tlačítko a sledovat výrobu Vašeho oblíbeného nápoje. Samozřejmostí je dnes již nastavení hrubosti mletí, teploty vody, síly nápoje, množství i poměru atd.. Můžete si svůj nápoj vyladit dle Vaší chutě a představ.
Patero pro nákup kávovaru
1. Kvalitní kávovar na espresso je vybaven čerpadlem o výkonu 15 barů. a espreso.
2. Obsluha kávovaru by měla být pohodlná, jednoduchá a rychlá. (Na trhu jsou již přístroje se samočisticím programem).
3. Dražší přístroj by měl na displeji upozornit na nedostatek vody, plný zásobník kávového odpadu i čerstvé kávy.
4. Vyžadujte podrobný a srozumitelný návod k obsluze (samozřejmě v češtině)
5. Pokud to prodejce umožňuje, ochutnejte kávu než přístroj zakoupíte. Pěna na správném espresu má být hustá a krémová.
Kam dál?