Vychutnejte si kvalitní šálek kávy v pohodlí domova

 Tipy a inspirace 
01. února 2016 18:35 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
V dnešní době již patří ve většině domácností kávovar mezi běžné kuchyňské přístroje.  Wikimedia Commons/Frettie
Chystáte se koupit nový kávovar a chcete si správně vybrat? Po přečtení našeho shrnutí jednotlivých druhů kávovarů se určitě snáze rozhodnete, jaký kávovar zvolit a ušetříte si případné starosti.

V nabídce jsou v současnosti v podstatě tři kategorie přístrojů.

Kapslové kávovary - jedná se o poměrně jednoduché řešení, určené především pro domácnosti. Výhodou je nízká pořizovací cena přístroje a jednoduchá konstrukce + výroba například i horké čokolády. Značnou nevýhodou je cena kapslí (jeden nápoj vyjde několikanásobně dráž než například z automatického kávovaru na zrnkovou kávu), dále pak dle mého názoru samotná kvalita nápoje a malý výběr druhů kávy – kávu z čerstvě napražených zrnek z pražírny za rohem v nich prostě neuděláte.

Pákové kávovary - jedná se o přístroje náročnější na obsluhu, někde na pomezí presovací konvičky a plného automatu. Pro zákazníky, kteří si s kávou chtějí pohrát a mýt celý proces ve „svých rukách“ se jedná o zajímavé přístroje. Kávu namelete, umístíte do misky se sítkem opatřeného pákou, umožňující přitažení misky k přístroji (většinou pomocí závitu s velkým stoupáním), následně dojde k propaření misky s vloženou kávou skrze sítko, čímž se extrahuje požadovaný nápoj.

Výhodou je nižší cena přístroje i nápoje a kvalita ESPRESSA. Nevýhodou je náročnější obsluha a delší čas na přípravu jednotlivých nápojů. Dále je třeba brát v potaz nutnost mlýnku.

Automatické kávovary – asi vrchol evoluce přístrojů na výrobu kávových nápojů. Pokud zakoupíte kvalitní přístroj, je kvalita nápoje stejná nebo i lepší než u pákového přístroje, většinu práce však přístroj udělá za Vás (zvláště kávovary s funkcí ONE TOUCH).

Součástí automatického presovače je mlýnek, automatická spařovací jednotka, samozřejmě zásobníky na vodu, kávu i odpad, kapučinátor pro výrobu mléčných nápojů či pěny, popřípadě napěňovací tryska, která slouží ke stejnému účelu, pouze nenapěňuje mléko automaticky.

Příprava nápoje je zpravidla jednoduchá a u sofistikovanějších přístrojů stačí pouze vybrat nápoj, stisknou tlačítko a sledovat výrobu Vašeho oblíbeného nápoje. Samozřejmostí je dnes již nastavení hrubosti mletí, teploty vody, síly nápoje, množství i poměru atd.. Můžete si svůj nápoj vyladit dle Vaší chutě a představ.

Patero pro nákup kávovaru


1. Kvalitní kávovar na espresso je vybaven čerpadlem o výkonu 15 barů. a espreso.

2. Obsluha kávovaru by měla být pohodlná, jednoduchá a rychlá. (Na trhu jsou již přístroje se samočisticím programem).

3. Dražší přístroj by měl na displeji upozornit na nedostatek vody, plný zásobník kávového odpadu i čerstvé kávy.

4. Vyžadujte podrobný a srozumitelný návod k obsluze (samozřejmě v češtině)

5. Pokud to prodejce umožňuje, ochutnejte kávu než přístroj zakoupíte. Pěna na správném espresu má být hustá a krémová.
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Herec Miroslav Etzler v těžkém stavu. Připojený na kyslíku teď lituje, že se nenechal proti covidu očkovat

Styl

BMI určuje, zda jste obézní, či nikoliv. Podle jednoduchého výpočtu během chvilky zjistíte, jak na tom...

Dům a zahrada

Naučte se v obchodě poznat zdravou vánoční hvězdu a vyhněte se chybám, kvůli kterým květina mnohdy...

Zavřít reklamu