Nebezpečné varné desky!

 Technika 
17. února 2017 06:00 / Marie Popelková
  8
📷
5 fotografií v galerii
Většina vědců škodlivost indukčního vaření odmítá. Shutterstock
Odborníci si nejsou jistí, jestli nám indukční desky škodí, nebo ne.

Jsou indukční desky škodlivé?

Vědci nám neustále usnadňují přípravu pokrmů a moderní kuchyně jsou plné technických vymožeností. Díky nim ušetříme mnoho času, ale také peněz. Důkazem je také indukční vaření. Indukční varná deska totiž rozhodně není zbytečný luxus. Objevují se ale obavy, jestli není indukce škodlivá.

Jak funguje indukce.

Princip indukčních varných desek je jednoduchý. Mají v sobě zabudované mimo jiné i měděných dráty a magnety. Právě magnety způsobují, že elektrický proud vedený měděnými dráty, se pod jejich vlivem mění na magnetické pole. Indukční ohřev tak ohřívá přímo hrnec a zbytkové teplo je minimální (je to jen teplo, které přešlo z hrnce do sporáku). Když se na indukční varnou zónu desky položí hrnec, magnetické pole vytvořené v měděných drátech rozkmitá molekuly jeho dna a ty začnou vytvářet teplo.

Škodlivé magnetické pole.

Vědci ze švýcarské nadace IT'IS zjistili, že mnohé indukční varné desky v blízké vzdálenosti překračují limity magnetického pole pro obyvatelstvo. Proudové hustoty byly simulovány v různých modelech a vzdálenostech. Přitom se zjistilo, že dokonce i u malých dětí magnetické vyzařování škodí.  Podle některých odborníků magnetická pole působí v těle elektrické proudy. O působení vysokofrekvenčních magnetických polí toho ale není mnoho známo. Oproti tomu oslovení vědci rozhodně škodlivost indukčních desek popírají a jednoznačně potvrzují jejich bezpečnost. Škodlivost magnetického vyzařování z indukčních desek považují za nesmysl. K panice prý není důvod. Semínko nejistoty ale už bylo zaseto…    

Na čem vařit.

Základní rozdíly mezi indukční deskou a klasickou sklokeramickou jsou tři: indukční deska je účinnější (litr vody na ní uvaříte rychleji a s menší ztrátou tepla), je dražší než sklokeramická a na vaření potřebujete nádobí s tzv. feromagnetickým dnem (materiál musí obsahovat železo). Jestli je vaše stávající nádobí vhodné, zjistíte pomocí magnetu - pokud se bude hrnec a magnet vzájemně přitahovat, je hrnec vhodný i pro indukční vaření. Klasické varné desky se spirálou jsou levné a vařit na nich jsme zvyklí. Z hlediska energie jsou ale nejméně úsporné. Další variantou je plynový sporák. Plyn je stále ještě o něco levnější než elektrický proud, takže se vám tento typ sporáku jistě vyplatí. Nevýhodou je náročná údržba.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky