Sedačka je srdcem obýváku. Pořiďte si tu pravou

 Tipy a inspirace 
11. prosince 2018 17:42 / Martina Langová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Souprava k sezení musí být pohodlná a musí se vám líbit Shutterstock
Svátky roku jsou tu a budeme je trávit v našich domovech. Čekají nás pohádky v televizi i řada rodinných návštěv. U všech těchto činností budeme potřebovat sedací soupravu. Kvalitní a hezkou. Vyberte si tu správnou.

Možná se bude zdát, že čas před Vánocemi není tím pravým pro pořizování nových kusů nábytku do domu, ale opak je pravdou. Právě v tento čas můžete sehnat sedačky i další vybavení domácnosti za bezkonkurenční ceny.

Pohodlné a zdravé sezení

Sedací soupravu vybírejte v každém případě opravdu dobře, aby vám nějaký čas vydržela. V první řadě je nutné hledět na pohodlí. Musíte se na ní cítit opravdu dobře. Nesmí být příliš měkká, ani tvrdá. Obojí by vám mohlo způsobit bolavá záda. Před koupí si sedačku v každém případě vyzkoušejte. A rozhodně obejděte více obchodů, nekupujte hned tu první, na kterou narazíte. I když se vám bude na první pohled líbit. Měli byste si vyzkoušet alespoň tři nebo čtyři a vzájemně je porovnat. Teprve pak se definitivně rozhodněte pro kus nábytku, který si pořídíte domů.

Kvalitní materiál

Co se výběru materiálu týče, měla by sedačka být funkční. To znamená – omyvatelná či snadno čistitelná. Nesmíte se na ní potit a neměla by působit studeně. Z materiálů, které jsou k dispozici, je k mání textil, kůže či imitace kůže. U textilní sedačky počítejte s horší údržbou. Velmi rychle a snadno na ní ulpívá prach, což je vidět. A hlavně taková sedačka není ani trochu vhodná pro alergiky. Kůže může být dobrou volbou, ale pořizovací cena je o mnoho vyšší než u jiných materiálů. Koženým sedačkám navíc příliš nesvědčí umístění blízko topných těles či radiátorů. Nemají rády ani přímé sluneční světlo.

Nejlepší volbou se proto jeví imitace kůže. Poptejte se však prodejce na vlastnosti materiálu. Ne každý je kvalitní. U těch dobrých jen stěží rozeznáte rozdíl mezi imitací a opravdovou kůží. Rozhodně se vám bude i lépe udržovat.

Dostatek prostoru

U sedačky dbejte také na dostatek prostoru k sezení. Nesmí být úzká a musí nabízet dostatek prostoru, abyste kolem ní měli místo - třeba na vánoční stromek, který vyberte podle našich rad. Také by měla mít optimální oporu na záda, abyste se mohli pohodlně opřít. Sedací souprava by se v žádném případě neměla snadno prosedět. Velikost pak vybírejte tak, aby se tam vešla pohodlně nejen celá vaše rodina, ale i případní hosté.

Dokupte si polštáře

Jestli nebude mít samotná sedací souprava polštáře navíc, pak si nějaké dokupte nebo nechte ušít. Budou se vám hodit nejen ve chvíli, kdy budete potřebovat větší oporu pro záda či krční páteř, ale také v případě, že si budete chtít udělat větší pohodlí a na sedačce si lehnout, například u televize. Každá poloha by vám zde měla být pohodlná, je proto dobré mít po ruce nějaký pořádně „naducaný“ polštář, který budete moci využít pro pořádnou oporu unaveného těla.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?