Surovina, se kterou bude úklid bytu hračka. O schopnostech této potraviny se přitom moc nemluví

 Tipy a inspirace 
24. února 2018 11:55 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Škrob je skvělým pomocníkem v domácnosti Shutterstock
Když se mluví o úklidu bytu bez použití chemie, obvykle se doporučují staří známí pomocníci - ocet, soda, případně citron. Na jednu zcela běžnou surovinu se přitom zapomíná. Řeč je o škrobu. Možná budete překvapeni, co všechno tento prášek dokáže.

Škrob je u mnoha hospodyněk brán jako zbytečnost. Domnívají se, že jeho využití v domácnosti je příliš malé. Jenže tak to ve skutečnosti není. Škrob totiž neuplatníte jen při vaření, ale také při úklidu. V tomto ohledu dokáže směle konkurovat i sodě nebo octu.

Zápach nemá šanci

Na zápach se běžně doporučuje jedlá soda. Zkuste ale proti nepříjemným odérům zabojovat pomocí škrobu.

Stačí na znečištěné místo nasypat trochu škrobu, nechat chvíli působit a pak za pomocí trochy vody místo vydrhnout. Tímto způsobem lze snadno odstranit zápach z koberců, rohožek či čalouněného nábytku. A pozor, škrob dokáže eliminovat i zápach vašich nohou nebo smradlavých bot v předsíni.

Nablýskané stříbro a příbory

Máte doma nějaké stříbrné předměty nebo zašlé příbory? Díky škrobu budou jako nové. Stačí si vytvořit pastu, a to ze škrobu a vody.

Vzniklou hmotou nejprve předměty vydrhněte, pak nechte pastu zaschnout a nakonec vše důkladně vyleštěte.

Pokud potřebujete vyleštit drobné stříbrné řetízky, jednoduše je ponořte do misky s vodou a škrobem. Chvíli je tam nechte a nakonec je opláchněte čistou vodou.

Konec mastným flekům

Škrob je skvělým pomocníkem, pokud potřebujete odstranit čerstvé mastné skvrny. Pokud si při vaření umastíte oblečení nebo při obědě zamastíte třeba ubrus, okamžitě flek posypte škrobem a nechte ho asi čtvrt hodiny působit. Škrob do sebe natáhne mastnotu a vy ho pak z látky odstraňte. Nakonec vyperte v pračce.

Stejným způsobem postupujte i u mastných fleků na koberci, sedačce, čalouněném křesle nebo židli.

Zářivá okna

Mít nablýskaná okna je snem každé hospodyňky. Někdo nedá dopustit na leštění starými novinami, jiný spoléhá na ocet nebo na puding. Zkuste to tentokrát jinak a vyzkoušejte postřik vyrobený ze škrobu.

Jednu čajovou lžičku smíchejte s třemi a půl litry vody a nalijte do rozprašovače. Získáte tak skvělý čisticí prostředek na okna, díky kterému budou vaše okna konečně beze šmouh.

Sádrové odlitky

Pokud máte doma  různé sádrové sošky či jiné odlitky, víte, jak složité je udržet tyto předměty v čistotě. Prach je totiž neúprosný, jenže sádrové předměty nelze čistit vodou. Účinným pomocníkem je opět škrob.

Na předmět naneste kašičku ze škrobové moučky a vody, nechte zaschnout a slabou vrstvičku škrobu nakonec odloupněte. Sošky budou zase jako nové.

Škrob se dá ale využít i jinak. V našem článku zde jsme psali například o tom, jak se z této suroviny dá vyrobit lepidlo.

Spáleniny od slunce

Byli jste příliš dychtiví po opálení a slunce vám bolestivě spálilo pokožku? Na tento problém existuje spousta babských rad, například prý funguje nanesení vrstvy bílého jogurtu na postižené místo. Pokud ho ale nemáte zrovna po ruce, vystačíte si i se škrobem.

Postup je naprosto jednoduchý. Škrob jednoduše nasypejte na postižené místo. Úleva přijde prakticky okamžitě.

Suchý šampon

Suché šampony jsou velmi oblíbené. Pokud si z jakéhokoliv důvodu nestíháte umýt hlavu, jde o praktické a jednoduché řešení.

Co ale dělat, když vám suchý šampon z obchodu došel nebo ho nemáte po ruce? Nahraďte ho škrobem. Stačí škrob nanést na mastné kořínky, promasírovat, nechat nasáknout mastnotu a pořádně vykartáčovat.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod