Mikrovlnka dokáže geniální věci. Umí odšťavnit ovoce i oloupat česnek

 Tipy a inspirace 
22. února 2018 13:24 / Marie Popelková
  2
📷
5 fotografií v galerii
I laciná mikrovlnka je skvělým pomocníkem Internet
Mikrovlnka je dnes běžnou součástí mnoha domácností. Každý asi ví, že se v ní dají ohřát nejrůznější pokrmy. Některé typy umějí i péct, smažit nebo grilovat. Jenže mikrovlnku můžete v domácnosti využít i naprosto jinak.

Mikrovlnku můžete využít i jinak, než k ohřevu nebo přípravě pochutin. Možná zjistíte, že vaše mikrovlnná trouba je ještě větší pomocník v domácnosti, než jste dosud tušili. Přinášíme vám sedm zajímavých nápadů.

Odšťavňovač citrusů

Mikrovlnka vám například pomůže naprosto dokonale odšťavnit citrusy nebo další šťavnaté ovoce.

Stačí ovoce v mikrovlnce ohřát tak 10 až 15 sekund a dostanete z něj podstatně více šťávy. A skvělá zpráva je, že tento trik funguje i u starších a už trochu vysušených plodů.

Musíte jen dbát na to, abyste ovoce neohřívali příliš dlouho - výsledek by pak byl zcela opačný a vy byste z mikrovlnky vytáhli jen scvrklinu, zralou tak na vyhození do koše.

Oloupe česnek, rajčata i broskve

Pokud se chystáte oloupat větší množství česneku, nemusíte se s tím trápit ručně. Zapojte do práce mikrovlnku. Stačí do ní vložit celou palici česneku a zapnout spotřebič na plný výkon na 15 sekund. Česnek zůstane nádherně vláčný a slupky půjdou dolů prakticky samy.

Stejný fígl funguje i u rajčat nebo broskví. Jen s tím rozdílem, že mikrovlnku necháte pracovat dvakrát déle, tedy 30 sekund. Nakonec nechte rajčata či broskve ještě tak dvě minuty takzvaně dojít. Slupky se začnou pomalu natrhávat a zbytek už zvládnete levou zadní.

Dodá starému chlebu čerstvost

Pokud se vám doma nahromadilo několik krajíců chleba, o jejichž čerstvosti už nemůže být ani řeč, vzpomeňte si opět na mikrovlnku. Díky ní bude totiž i starý chleba opět jako z pekárny.

Jednoduše dejte krajíc do mikrovlnky, přikryjte ho namočenou a dobře vyždímanou papírovou utěrkou a troubu pusťte na plný výkon na 10 sekund. Pečivo natáhne vlhkost a bude hned mnohem lepší.

Navlhlé chipsy budou opět křupat

Tento problém zná asi každý - večer si rozděláte pytlík s křupavými chipsy nebo sušenkami a ráno vlivem vzdušné vlhkosti máte z pochoutky jen tuhou a gumovou hmotu. I tato patálie se ale dá vyřešit pomocí mikrovlnky.

Vysypte navlhlé chipsy do misky, přikryjte je papírovou utěrkou a dejte do mikrovlnky zapnuté na plný výkon na asi 15 sekund. Pokud použijete tento trik na sušenky či krekry, ponechejte je v mikrovlnce o něco déle, tak 30 sekund.

Dezinfekce houbiček

Mikrovlnná trouba vám ušetří i peníze za houbičky na nádobí, které budou mít díky ní delší životnost. Když je namočíte a necháte maximálně minutu ohřát, zbavíte je až 99 % bakterií, včetně těch, které způsobují salmonelu.

Sterilizace půdy pro rostliny

Ačkoliv by vás to možná samotné nenapadlo, mikrovlnná trouba skýtá zajímavou vymoženost i pro pěstitele rostlin. Velmi dobře totiž funguje také jako sterilizátor staré zeminy, stačí minuta a půl na ohřev kilogramu půdy. Vaše rostliny tuto péči velmi ocení.

Ulevte si od bolesti

Mikrovlnka může pomoci i vašim unaveným svalům. Nahřívací polštářky naplněné pohankou jsou sice skvělé, ale co dělat, když je zrovna nemáte po ruce? Řešení je jednodušší, než se může zdát.

Stačí si vzít jednu čistou ponožku, dát do ní hrst obyčejné rýže a na pár sekund nechat nahřát v mikrovlnce. Tato vychytávka vám udělá stejnou službu, jako drahé výrobky z obchodu.

Pokud je už vaše mikrovlnka častým používáním poněkud špinavá, nezapomeňte ji vyčistit. O tom, že to jde snadno a bez chemických přípravků, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47