Naučte se jednu zásadní věc. Dezinfikovat správně mycí houbičku, abyste si bakterie nepřenášeli na nádobí

 Tipy a inspirace 
06. října 2021 11:34 / Mirka Malá
  1
📷
3 fotografie v galerii
V kuchyňské houbě číhají bakterie, i když je na první pohled čistá Depositphotos
Je to tak trochu věčná diskuse. Jak často je nutné houbu na nádobí měnit? Jak ji udržovat čistou? A jak ji dezinfikovat, aby se bakterie nepřenášely na nádobí či dokonce po celé kuchyni?

Kuchyňská houba je savá a vlhká, což znamená, že snadno akumuluje choroboplodné zárodky a bakterie. A ty mohou představovat různá rizika včetně šíření nemocí přenášených potravinami, jako je salmonela a E. coli. Rychlé opláchnutí houby pod tekoucí vodou navíc houbu nezbaví mikroskopických zárodků bakterií.

Jak často je nutné houbu čistit?

Kuchyňská houba hromadí choroboplodné zárodky a bakterie pokaždé, když myjete nádobí nebo kuchyňskou pracovní plochu. A tak je odpověď na tuto otázku jednoduchá. Čistit houbu je nutné denně, a to dezinfekčním prostředkem, který na houbičku nastříkáte. A pak je nutné provést důkladné vyčištění jednou z níže uvedených metod, a to jednou až třikrát týdně.

Jak houbu čistit pomocí tří metod

Použijte bělidlo nebo dezinfekční prostředek. Bělidlo je nezbytná kuchyňská výbava a jeden z nejdůležitějších čisticích prostředků, protože je účinný proti většině choroboplodných zárodků a bakterií. Je to také rychlý a snadný způsob čištění kuchyňské houbičky, a proto se doporučuje jako běžná metoda čištění. Provádějte to jednou týdně, aby byla vaše houba hygienická. V roztoku z vody a bělidla houbu namočte asi na pět minut a poté samozřejmě důkladně propláchněte čistou vodou.

Houbu můžete také čistit v myčce, což je asi ten nejsnadnější způsob. Myčku nastavte na nejvyšší teplotu, přidejte opět bělidlo nebo dezinfekci a nechte běžet zhruba pět minut. Do myčky nepřidávejte žádné nádobí a houbu poté důkladně propláchněte čistou vodou.

Použijte ocet. Ocet je vůbec v domácnosti dokonalým pomocníkem. A platí to i pro dezinfikování kuchyňské houbičky. Použít můžete obyčejný bílý destilovaný ocet. Nalijte jej do nějaké nádoby, aby houbička byla celá zalitá octem. A opět ji nechte v octě namočenou pět minut a samozřejmě ji následně důkladně propláchněte čistou vodou.

I když jde o zaručené a bezpečné způsoby, jak čistit a dezinfikovat kuchyňskou houbičku a mít jistotu, že neukrývá žádné nebezpečné bakterie, odborníci i tak radí měnit kuchyňské houby každé dva týdny. Pokud ale máte pocit, že houbu nepoužíváte až tak často, abyste ji museli tak rychle vyměnit, pak se řiďte jednoduchým pravidlem. Houbu prostě nemá cenu čistit, pokud už zapáchá, nebo pokud je viditelně špinavá, v takovém případě ji raději vyměňte za novou. Dále čtěte: Pokud nebudete stínidla u lamp pravidelně čistit, budou nejen zaprášená, ale časem i zničená.

Zdroj: Woman and Home.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?