Jak uspořádat spíž

Tradiční spíž je většinou menší místnost umístěná v blízkosti kuchyně, vybavená policemi a dobře ventilovaná okénkem nebo mřížkou.
 Tipy a inspirace 
04. června 2016 23:44 / Internet
  0   0
Asi všichni občas najdeme vzadu ve spíži pár zapomenutých a prošlých potravin. Zkuste proto využít naše tipy, jak si upořádat spíž tak, že na nic nezapomenete a vše snadno najdete.

• Místnost, kde je spižírna, má být chladná; ideální teplota je 5 až 7 °C, určitě ale ne víc než 10 °C. Ideální je, pokud je situovaná na severní stranu a dobře větratelná.

• Při zařizování samostatné spižírny rozmístěte police do L nebo U podél dvou nebo tří zdí. Hloubka polic by neměla přesáhnout 30 centimetrů, aby byly přehledné a dosáhli jste pohodlně až dozadu. Vzdálenost mezi policemi i výška zásuvky musí vycházet z toho, co na ní budete skladovat. Proto je důležité znát přesné rozměry dóz, sklenic, přepravek, plastových láhví atd. Důležitá je celková výška regálu: slouží-li na uskladnění potravin, měla by poslední police být maximálně 170 cm od podlahy, jinak na ni nevidíte a nedosáhnete. Když sahá až do stropu, pak do nejvyššího patra dejte sezonní předměty (vánoční či velikonoční dekorace, zavařovací sklenice apod.). Police a skříňky mají mít snadno omyvatelný povrch, tedy je dobré potáhnout buď igelitovou fólií, nebo voskovaným papírem.

• Uložené potraviny by měly být v policích podle váhy. Ty lehčí, jako jsou například těstoviny, zásoby kávy a čaje, uložte do vrchních polic, naopak těžké, jako jsou konzervy, zavařeniny a lahve, do spodních polic. Na chladnější zemi mají své místo vody, minerálky a další nápoje.

• Do výše pasu až očí patří cukr, sůl, mouka, olej. Například koření by mělo být umístěno v úrovni očí, kde je nejlépe uvidíte a budete mít dobrý přehled. Do nejnižší a nejvyšší police a zásuvky potraviny používané zřídka.

• Dbejte o to, abyste měli pokud možno vše na očích. Na sáčky s nejrůznějšími surovinami, které jsou schované kdesi za velkou dózou, snadno zapomenete a nakonec se zkazí. Srovnejte si všechno tak, aby nejvyšší nádoby byly vzadu a nejmenší vepředu. Malé sáčky umístěte třeba do plastového košíku.

• Sypké potraviny, jako mouku, cukr, sůl nebo třeba těstoviny, nejlépe uskladníte ve skleněných dózách s dobrým uzávěrem. Další načatá balení můžete znovu uzavřít pomocí gumičky, kolíku nebo izolepy. Dobře zabalené ingredience si déle zachovají svou chuť a vůni.
Marie Popelková | inStory.cz
Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Špinarová věděla, že umírá! Něměla sebemenší šanci přežít!

Zprávy

Tohle opatření se rozhodně líbit nebude! Ministr hodlá zarazit dotace! A dobře dělá!

Dům a zahrada

Vybíráte plot? Máme nápad!

1. Gwyneth Paltrow šokovala svým přiznáním! Rozhodně to není taková květinka, jak vypadá!

2. Aneta Vignerová na mušce: Co jí fanynky tolik závidí?

3. Bývalá partnerka Michaela Kocába Lejla Abbasová je těhotná! Kdo je otcem?

4. Dcera Eminema vyrostla do krásy. Podívejte se, jak je podobná tátovi!

5. Průšová se pochlubila super žhavou fotkou v bikinách! Tělo má lepší než před 15ti lety!