Začalo období vřesu. Při správné péči vám krásný vydrží roky

 Exterier 
23. září 2021 10:47 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vřes dokáže rozsvítit šedé podzimní dny Pixabay
Symbolem podzimu jsou vřesy. Můžete si je zasadit prakticky všude, třeba na balkon do truhlíku i na záhon. Musíte jim však dopřát speciální péči.

Na pultech obchodů už se začaly objevovat vřesy. Jde o velmi oblíbenou rostlinu, která dokáže ozdobit interiér i exteriér. Mívají různé barvy od fialové přes bílou až po žlutou. A pokud se jim dostane správné péče, vydrží vám celý rok.

Kyselomilná

Jakmile si vřes přinesete domů z obchodu, ihned jej přesaďte. Ne však do substrátu, který máte doma ještě z jarní výsadby květin. V něm by se jim totiž dobře nedařilo. Vřesy jsou totiž kyselomilné rostliny, potřebují proto půdu, která má nižší pH než 5. Tento druh substrátu si můžete koupit již hotový v zahradnictví, anebo si jej namíchat sami. Stačí vzít kyselou rašelinu a tu promíchat s dobrou zahradní půdou v poměru 3 : 1.

Nemusí být hluboko 

Vřesům dopřejte větší truhlík, ale na druhou stranu nemusí být příliš nijak hluboký. Rostlina totiž nemá příliš vyvinutý kořenový systém. Důležité je, aby ve spodní části byla dostatečně silná drenážní vrstva. Tu si můžete vyrobit z písku, případně z drobných kamínků nebo z pistáciových slupek. Ty můžete použít i pro další zahradnické účely, o nichž jsme psali zde. Vrchní část substrátu můžete posypat jehličnatou kůrou, která ochrání rostliny před nadměrným odpařováním vody. Navíc poskytne další ochranu během mrazů.

Pozor na převlhčení

Pokud přemýšlíte, kam vřesové truhlíky umístit, věřte, že se jim bude dařit na světlém i polostinném místě. Naopak stín je to, co vyloženě nesnášejí. Budete-li je mít na venkovním stanovišti, velmi dobře se snesou v okolí bříz nebo jehličnatých stromů. A pozor na velmi častou chybu. Spousta lidí si totiž myslí, že vřesy nepotřebují pravidelnou zálivku. Opak je ale pravdou. Vřes je potřeba pravidelně zalévat, ale zase ne příliš. Protože pokud je permanentně nacucaný vodou, nemají kořeny přístup ke kyslíku, nemohou "dýchat" a pozvolna odumírají. Proto je nutné mít v truhlíku i kvalitně provednou drenážní vrstvu. 

Radikální střih

Jednou za dva týdny stačí vřes přihnojit. Použít můžete hnojivo určené přímo pro vřesy, případně azalky, rododendrony a podobně. Důležité je, aby hnojivo neobsahovalo  vápník. Ten by vám totiž změnil půdu na zásaditou a vřes by vám uhynul. Jakmile vám rostlina odkvete, nebojte se ji ostříhat. A to doslova radikálně, klidně o dvě třetiny. Díky tomuto kroku vám vřes zesílí a zhoustne. V průběhu kvetení pak pravidelně odstraňujte usychající květy. Pokud tyto kroky dodržíte, můžete se z vřesu radovat prakticky po celý rok.

Zdroj: jacksonsnurseries.co, gardenia.net.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve