Železné hrábě nemusí skončit ve šrotu. Dají se z nich vyrobit originální doplňky do bytu

 Tipy a inspirace 
07. února 2018 08:35 / Marie Popelková
  0
📷
7 fotografií v galerii
Hrábě se budou skvěle vyjímat i v koupelně Pinterest
Železné hrábě byly dříve součástí každého hospodářství a i dnes se často někde povalují bez užitku ve stodole nebo na půdě. Trávu či listí s nimi už asi hrabat nebudete, přesto by byla škoda je vyhodit do šrotu.

Staré železné hrábě jsou zbytečně těžké do ruky a už dávno je nahradily modernější typy s promyšlenou ergonomií. I tak vám ale ještě mohou doma posloužit. Velmi snadno je totiž proměníte v praktický věšák na cokoliv. Uplatnění najde v kuchyni, předsíni, ložnici i koupelně. Záleží jen na vaší fantazii. Designové kousky do bytu lze vyrobit i ze starých příborů, inspiraci najdete v našem článku zde.

Hrábě v kuchyni

Zřejmě nejčastěji lidé uplatňují hrábě v kuchyni. Jednoduše je přišroubují na zeď a na železné hroty zavěsí nejrůznější kuchyňské nástroje - napříkad naběračky, síta, metličky a podobně.

Hrábě vám ale v kuchyni poslouží i jako věšák na závěsné květináče s bylinkami. Květináč si můžete vytvořit třeba z obyčejné plechovky. Stačí do ní navrtat dvě dírky, protáhnout jimi provázek a ten pak zavěsit na železné hroty.

Předsíňová stěna

Šikovnější kutilové si mohou vytvořit i celou předsíňovou stěnu. Nejlépe bude vypadat, pokud k její výrobě použijete staré dřevo s patinou. Spojte k sobě několik starých prken, která pak budou tvořit zadní stěnu.

Pak už záleží jen na vaší fantazii. Na stěnu můžete nalepit třeba zrcadlo, pod něj pak můžete instalovat hrábě jako věšák na bundy. Nebo můžete dát hrábě nahoru, aby se na hroty daly zavěsit i delší kabáty. Kdo bude obzvlášť šikovný, může stěnu doplnit i nějakou poličkou. Hrábě ale mohou v předsíni posloužit i jako věšák na klíče.

Domácí vinotéka

Pokud máte rádi víno, můžete hrábě využít  i jako věšák na skleničky. Buď se spokojíte jen s tímto řešením, nebo ho ještě vyšperkujete. 

Zajímavě vyadá třeba domácí vinotéka v dřevěné krabici. Nahoru instalujete hrábě na zavěšení skleniček na víno a dole uděláte přihrádku na láhve vína. Celou krabici pak můžete pověsit například v kuchyni, ale i na terase nebo v upraveném sklepě, který vám slouží pro posezení s přáteli.

Starodávná koupelna

Chcete mít koupelnu, která bude dýchat poklidnou atmosférou dávných časů? Je to snadnější, než si myslíte.

Stačí si sehnat dvířka ze staré skříně nebo část z kazetových dobových dveří. Na desku nalepte zrcadlo a nezapomeňte podle svého vkusu přimontovat i staré železné hrábě. Poslouží vám jako věšák třeba na hřebeny, bižuterii a podobně. Zavěsit zde můžete i sušené vonné bylinky. Skvěle vám hrábě budou sloužit také jako věšák na ručníky.

Věšák na bižuterii

I v ložnici lze najít místo, kde se budou staré hrábě skvěle vyjímat. Na železné zuby lze totiž navěsit například nejrůznější náhrdelníky, korále, náramky a další bižuterii.

Stojánek se v takovém případě hodí například k toaletnímu stolku, ale dobře bude vypadat i v blízkosti šatní skříně. Až budete ráno vymýšlet svůj outfit do práce, budete mít své módní doplňky pěkně po ruce.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve