Starého pařezu na zahradě se můžete zbavit i bez námahy

 Exterier 
04. listopadu 2017 13:50 / Marie Popelková
  18
📷
4 fotografie v galerii
Starých pařezů se obvykle lidé chtějí zbavit, ale odrazuje je vidina těžké práce Shutterstock
Pokud máte na zahradě starý pařez, můžete ho využít jako dekoraci. Většina lidí se ale chce pařezů zbavit. Lze to udělat různými způsoby. A některé z nich nejsou ani namáhavé.

Metod, jak se zbavit pařezu, je opravdu hodně. Sáhnout můžete po chemických přípravcích, ale jde to i čistě ekologicky. Ideální způsob neexistuje, záleží na konkrétní situaci a hlavně na tom, jak rychle budete chtít starý pahýl zlikvidovat.

Nechte pracovat přírodu

Pokud je vám jedno, za jak dlouho pařez z vaší zahrady zmizí, nechte práci na přírodě. Než pařez úplně ztrouchniví, může posloužit i jako dekorace. Například do něj můžete dlátem nebo motorovou pilou vyhloubit prohlubeň a nasypat do ní zeminu. Do takto připraveného přírodního květináče pak už jen stačí zasadit nějakou pěknou rostlinu. Na vyšší pařez zase můžete připevnit třeba ptačí budku. O dalších způsobech, jak využít starý pařez, jsme psali zde.

Ekologická metoda

Jestli se chcete pařezu zbavit ekologicky, ale trochu rychleji než v prvním případě, ideální volbou jsou houby. Stačí, když do pařezu pilkou či vrtačkou uděláte dírky a dřevo naočkujete vybranou houbou, například hlívou ústřičnou. Jednak získáte skvělou a zdravou pochoutku do kuchyně a navíc asi do dvou let hlíva vykoná své - do pařezu pak stačí jen zlehka kopnout a je pryč.

Mechanická likvidace pařezu

Potřebujete-li se pařezu zbavit hned, nezbývá, než ho ze země mechanicky vyrvat i s kořeny. Ideální je, když je pařez trochu vyšší. Kolem horní části kmenu obtočte pevné lano nebo řetez a pomocí traktoru pařez vytrhněte. Jestliže nemáte k dispozici traktor, použijte takzvaný hupcuk. Jde o řetězový zvedák s pákou, jehož jeden konec se omotá kolem pahýlu stromu a druhý se připoutá ke kmeni stromu zdravého. Zdravý strom by měl být silnější než pahýl, který potřebujete vytáhnout, jinak by se vám mohlo stát, že si vytrhnete zdravý strom. Tomu lze zabránit ukotvením kon­ce hupcuku na zdravý strom co nejníže k zemi - tím bude páka na rozdíl od trhaného pahýlu takřka nulová. Můžete proces urychlit i tím, že okolí pařezu mírně odkopete a odhalené kořeny budete průběžně odsekávat.

Co s nízkým pařezem

Horší situace s mechanickou likvidací pařezu i s kořeny je ve chvíli, kdy je pahýl příliš nízký. Provaz či řetěz se totiž bude k pařezu hůře upevňovat. Řešením je nabít do pařezu pevnou skobu. Za tu už řetěz zaháknete snáze.

Vypalování pařezu

Hodně lidí se uchyluje k takzvanému vypalování pařezu. Jde o to, že se do dřeviny navrtají dírky a do nich se nalije topný olej nebo petrolej (nikdy ne benzin). Pak se počká několik týdnů, než dřevo hořlavinu pořádně natáhne. Těsně před podpálením se pak do dírek ještě nakape trochu petroleje. Pařez může doutnat i několik dní a je třeba to mít pod kontrolou. Například v rašelinné půdě může kořen prohořet desítky metrů daleko, aniž by majitel zahrady tušil, že se tím vystavuje trestní odpovědnosti za způsobený požár. Tato metoda je proto velmi riskantní.

Chemické metody

Chemická likvidace pařezů je dlouhodobější proces. Vodorovnou plochu pařezu je třeba naříznout motorovou pilou do hloub­ky asi pěti centimetrů a do vzniklé drážky jednou za rok nasypat kuchyňskou sůl nebo ledek. Množství soli ne­musí být velké. Rozpad pařezu urychlíte tím, že drážku zakryjete zatíženou igelitovou fólií, aby se sůl nevyplavovala dešťovou vodou.

K likvidaci pařezů chemickou metodou můžete také zakoupit průmyslově vyráběné odstraňovače pařezů na bázi herbicidů. V žádném případě nesmíte používat chemikálie jako je dichroman. Je karcinogenní a vysoce toxický!

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47