Jaké nože je potřeba na zahradu

 Exterier 
08. září 2017 12:58 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Špičkový nůž pro práci na zahradě, ať už budete roubovat, ořezávat či jinak jej používat vždy oceníte. Shutterstock
Zahrádkáři již pilně pracují na zušlechťování zahrady. Možná, že jste i vy zjistili, že nemáte nebo se vám pokazil šikovný zahradní nůž.

Bez vhodného nože se v zahradě neobejdeme. Dobrý univerzální nůž se hodí na všechny drobné práce na zahradě. Vybírejme proto výrobky z nerezové a karbonové oceli, které nám vydrží sloužit po mnoho let.

Základní nůž, který by neměl chybět ve výbavě žádného majitele pozemku, je ten univerzální. Hodí se pro odstraňování slabších větví keřů a stromů, dobře řeže plast, papír i provázky, je tedy vhodný také při vyvazování rostlin. Pomůže při všech činnostech kolem domu. Běžné velikosti mívají délku 17 centimetrů i se střenkou, ale v nabídce najdete také menší nebo větší typy. Záleží na každém, s jakým se mu pohodlně pracuje. Podstatné je, aby dobře a pevně padl do ruky a nezpůsobili jste si jím zranění. Některé se prodávají i s ochranným obalem, s nímž se dají například připnout k opasku kalhot. Tato pouzdra lze dokoupit i dodatečně.

Vedle univerzálního nože pro veškeré zahradnické práce, jako je řez stromů, květin, provázků, plastů a papírových materiálů, budeme podle činnosti, kterou s ním chceme vykonávat, potřebovat také nůž: 

• očkovací (štěpařský) – k očkování, řezání a úpravě dřevin a dalších rostlin,  • roubovací – k roubování, řezání a úpravě dřevin a dalších rostlin,
• prořezávací (žabka) – k řezání a úpravě dřevin a dalších rostlin.

Většina nožů má čepel z uhlíkové oceli, střenka bývá umělohmotná či dřevěná. Ať už zvolíte jakoukoli značku, každý majitel roubovacího nože by měl:
• roubovací nůž používat pouze na roubování
• po použití nůž ošetřit naolejovaným hadříkem a při znečištění vydezinfikovat (lihem)  • chránit ostří před ztupením (zvlášť důležité u nožů, které nejsou zavírací)

žabka - zahradnický nůž se zahnutým ostřím. Velká zahnutá čepel usnadňuje řez. Žabku používáme k odřezávání výhonů. Při správně vedením řezu tímto nožem se na rozdíl od stříhání nůžkami výhon nezmačkne, nedeformuje a rána se lépe hojí. Nejčastěji se žabka používá k začišťování větších ran.

roubovací nůž (roubovák) – nejvíce se používá při roubování. Jeho rovná čepel umožňuje dlouhý a přesný šikmý řez, který je velmi důležitý pro úspěšné roubování.

očkovací nůž (očkovák) – speciální nůž určený pro očkování (růží, stromů). Poznáte jej snadno podle výstupku na čepeli, který se používá na odchlípnutí kůry v řezu na podnoži, kam se pak zasunuje očko.

roubovací kleště – najdete je v nabídce specializovaných obchodů zaměřených na profesionály. Tomu odpovídá i jejich cena. Tyto kleště mívají vyměnitelné profily, díky kterým je s nimi možné připravit několik druhů řezů, které by ani nejzručnější ovocnáři s běžnými noži nezvládli. S jistou nadsázkou je možné výseky roubovacích kleští přirovnat ke skládačce puzzle. Díky přesnému výseku je pak šance na ujmutí roubů hodně velká.

Správné broušení 

Vlastní broušení zahradnických nožů je tak trochu věda. Potřebovat k tomu budete brousky, kožený řemen a brusnou pastu. Kvalitní brousky ale něco stojí a správné broušení vyžaduje cvik a dost času. Předem proto zvažte, nakolik se budete štěpování věnovat a jestli se vám spíš nevyplatí si nechat jednou za čas nože nabrousit od někoho, kdo má příslušné vybavení a dovednosti. Zkušené brusiče najdete i v mnoha specializovaných obchodech. Každopádně byste měli vědět, že zakoupený nůž mívá připravené jen tzv. technické ostří, které je potřeba doostřit. V souvislosti s tím je nutné si uvědomit, že se zahradnické nože brousí vždy jen na jedné straně čepele, a to podle toho, zda jste pravák nebo levák. Jestliže tedy v obchodech narazíte na nůž pro praváky nebo leváky, vyzkoušejte, jak moc už je nabroušený.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47