Zajímavé vánoční dárky do domácnosti

 Tipy a inspirace 
12. prosince 2020 10:01 / Petr Vlach
  0
📷
4 fotografie v galerii
Poteště své blízké zajímavými dárky Depositphotos
Koupit pěkný dárek, znamená trefit se také do vkusu obdarovaného. Jestliže je tento člověk ekologického smýšlení, možná by jej mohly potěšit následující věci. Tipy jsou to rozhodně zajímavé.

Ochrana životního prostředí vstoupila mohutně do našeho života. Vnímáme potřebu přírodu chránit a také se k ní podle možností vracet. Ačkoli nemůžeme všichni bydlet na venkovském statku, něco z přírodních zákonitostí můžeme vyzkoušet i doma.

Vermikompostér

Zařízení zvané vermikompostér funguje velmi jednoduše tak, že s pomocí žížal likviduje váš organický odpad a proměňuje ho na vysoce kvalitní hnojivo pro vaše rostliny. Můžete tak nastartovat domácí pěstování všeho možného, ale hlavně zásadním způsobem zredukujete množství vytvářeného odpadu. Jestliže nemáte ve své blízkosti komunitní kompost a nechcete plnit popelnice, pokud naopak potřebujete hnojivo pro své rostliny, je vermikompostér skvělou volbou. Na trhu jsou docela vkusně provedené výrobky v ceně kolem tří tisíc korun. Na internetu najdete i návody, jak si vyrobit vše sami za zlomek ceny. Pak ale nebude design na takové úrovni. Vermikompostér funguje v rozsahu teplot 5–25 stupňů Celsia. V bytě je vhodná třeba i chladnější komora. Většina lidí si jej ale raději umístí na chodbu, ačkoliv je zajímavé, že produkt nezapáchá.

Automatické zahrádky

Jako dárek pro ekologické nadšence můžete zakoupit i různé druhy automatických květináčů, které na speciálním substrátu umožňují pěstovat všelijaké bylinky i zeleninu. Obvykle se skládají z nádoby na vodu s živinami, speciálního substrátu, který drží kořeny rostlin a světla, které umožňuje růst i v období, kdy venku mnoho světla není. Vzhledem k použitým LED žárovkám není provoz nákladný. Nákladné je spíš pořízení samotného květináče i speciálních sazenic. Jde tedy spíš o módní výstřelek, který ale může někoho potěšit. Šikovní kutilové by jistě dokázali sestavit umělé osvětlení i pro klasické samozavlažovací truhlíky a další květináče, ve kterých by rostly bylinky třeba i díky živinám z vermikompostéru. Nebo se můžete vydat cestou jinou a koupit nenáročné rostliny, které všechno vydrží. O těch jsme pro změnu psali zde.

Solární energie

Třebaže solární energie není pro každého dostupná, možná máte balkon orientovaný na jih a třeba byste rádi alespoň část energie čerpali z vlastního zdroje. Případně máte někde chatku a nemáte tam žádný přívod elektřiny. Zakoupení malého ostrovního systému určeného pro napájení notebooku a lampy na čtení nebude příliš nákladné, a vy budete mít radost, že své záliby i práci vykonáváte na zelenou energii. Už poněkud robustnější systémy vyjdou na zhruba 13 až 20 tisíc. Malé řešení pak bude výrazně levnější.

Výměna žárovek a svítidel

Docela praktickým dárkem pro ekologicky smýšlejícího obyvatele domácnosti bude pěkná sada úsporných LED žárovek a případně nová svítidla s touto moderní technologií. Někdy je změna trochu složitější – tam, kde byly třeba bodové halogeny, bývá třeba vyměnit i napájecí část. Někdy se jen vymění jedna žárovka za jinou. Rozhodně by v současném bytě už neměla být žádná klasická žárovka či dokonce zářivka obsahující rtuť.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?