Ledové vrstvy v ledničce? Odmrazte ji!
Tipy a inspirace
18. prosince 2016 03:04
/
Marie Popelková
📷
2 fotografie v galerii
Do odmrazení se pusťte alespoň dvakrát za rok. / Thinkstock
Pokud máte doma starší lednici a stěny uvnitř už začínají pokrývat vrstvy ledu, tak je nejvyšší čas na odmrazení! Neodmrazená lednička totiž zvyšuje spotřebu energie a snižuje účinnost chlazení a mrazení!
Nejnovější
Některé domácnosti mají doma ledničku s automatickým odmrazováním. V takovém případě nemusí nic řešit a spotřebič se o to postará za ně. Stále je ale mnoho rodin, které se do práce musí pustit ručně. Do odmrazování by se lidé měli pouštět minimálně dvakrát ročně, nebo pokud síla ledu přesáhne v lednici 0,5 mm tloušťky.
Postup:
- 1. V první řadě odpojte spotřebič od napájení a z lednice vyjměte všechny uložené potraviny. Zimní období je přímo ideální pro takovou práci, protože potraviny můžete dát do chladu na okno, balkon a nemusíte vymýšlet, kam je uložit. Následně vyndejte všechny police, zásuvky a další věci, které by bránily v čištění stěn spotřebiče.
- 2. Pod lednici raději rozložte nějako starou deku, aby se do ní odtékající voda zachytila a nezatekla pod spotřebič.
- 3. Pro urychlení odmrazování umístěte do lednice hrnec s horkou vodou a zavřete dveře, aby teplo neunikalo ven. Tento proces klidně dvakrát opakujte, aby byla lednice poctivě zbavená ledu.
- 4. Po odmrazení omyjte vnitřek ledničky dezinfekčním roztokem, který smícháte z jednoho dílu vody a jednoho dílu jedlé sody. Potom stejnou činnost proveďte ještě jednou, ale již jen s čistou vodou, aby se odstranily zbytky dezinfekčního roztoku.
- 5. Pomalu se blížíme ke konci. Nyní vložte do lednice zpátky veškeré police a příslušenství. Spotřebič zapněte do zásuvky a vyčkejte alespoň půl hodiny, než dovnitř vložíte zpátky potraviny. Zhruba po hodině zkontrolujte, jestli chlazení správně funguje.
Kam dál?