Zaveďte v ledničce řád! Ušetříte peníze!
Chytrým ukládáním potravin prodloužíte jejich trvanlivost a sobě navíc ušetříte čas při hledání. Jelikož se teplota uvnitř chladničky na různých místech liší, je důležité mít promyšlené rozmístění potravin. Nejchladněji bývá vespodu a směrem vzhůru teplota roste. Začneme tedy od boxu vespodu ledničky. Ty jsou určeny pro zeleninu, jako je například ledový salát, květák či brokolice.
Spodní přihrádka nad boxy patří syrovému masu, drůbeži a rybám, které v chladu vydrží maximálně tři dny. Do střední části ledničky ukládejte především uzeniny, máslo, plátkové a tavené sýry, jogurty a mléko. Teplota se tam totiž pohybuje okolo 4 – 6 °C. Masné a mléčné výrobky však pečlivě oddělujte.
CO DO DVÍŘEK?
Úplně vrchní patro slouží k uskladnění hotových jídel, dortů, zákusků či chlebíčků. Nakonec nesmíme zapomenout na nejteplejší místo v ledničce, kde se teplota pohybuje okolo 10 °C. Tím místem jsou dvířka, do kterých patří džusy, minerálky či pivečka.
Poslední rada na závěr: Potraviny by měly být v prostoru umístěné rovnoměrně, aby mezi nimi mohl volně proudit chladný vzduch. Tím se správně zchladí a navíc s menší spotřebou energie.
Do ledničky nepatří:
- Brambory
- Cibule
- Neotevřené paštiky a plechovky
- Med
- Červené víno