Zazimujte chatu tak, abyste nedali zlodějům šanci. Rady, na co nezapomenout

 Tipy a inspirace 
14. listopadu 2021 11:00 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Udělejte si seznam, na co byste neměli zapomenout při zazimování svého letního sídla Shutterstock
Příchod zimy znamená pro většinu chatařů a chalupářů jedno - zazimovat svoje letní sídlo. Na co byste neměli zapomenout?

Chalupaření je oblíbenou aktivitou zejména Čechů. Asi není na světě národ, který by vlastnil tolik chatiček a chalup. Pokud máte své rekreační sídlo letos poprvé, je potřeba jej před zimou pořádně zajistit, a to nejenom před nájezdem zlodějů.

Všechno zavřít

Pokud jste zavřeli všechna okna i dveře, nezapomeňte také na kontrolu oken a dveří ve sklepních prostorech, garáži či kůlně. Dveře byste měli opatřit kvalitním bezpečnostním zámkem, který zloděje mnohem déle zdrží, než se mu jej podaří překonat. Tím pádem vzniká také větší šance na to, že to vzdá. Pro chaty jsou ideální zámky nebo cylindrická vložka s certifikací minimálně ve 3. třídě odolnosti.

Vypusťte vodu, zastavte plyn

I když poslední dobou bývají zimy poměrně mírné, raději to neriskujte a vypusťte z potrubí i bojleru veškerou vodu. Může se stát, že přijde pár ledových dnů a potrubí by vám tak mohlo popraskat. Opravy by vás pak stály nemalé peníze. Kromě vody myslete také na přívod plynu a elektrické energie. Vše, co se dá, vypněte, a to včetně elektrických spotřebičů. Z chaty také odvezte veškeré jídlo a nápoje včetně těch trvanlivých. Přeci jen nestojíte o to, aby se u vás během zimy zabydleli bezdomovci, moli a o myších nemluvě. Odradit hlodavce ke vstupu do vaší chaty můžete pomocí některých odpuzovačů, o nichž jsme psali zde.

Cennosti ukryjte

Jestli máte v chatě nějaké dražší spotřebiče, například televizi, DVD přehrávač a další cennosti, měli byste si je ideálně odvézt. Pokud tuto možnost nemáte, pak dobře zvažte jejich uschování. I pohled od okna může totiž přilákat nezvaného hosta. Lákavé předměty proto schovejte do skříně, nebo jiného úložného prostoru. To samé platí i o zahradním nábytku a nářadí, které byste rozhodně neměli nechávat nikde na očích. 

Občasná kontrola neuškodí 

Minimálně jednou či dvakrát během zimy byste své rekreační sídlo měli pro jistotu zkontrolovat. Máte-li chatu příliš daleko, zkuste o tuto službu poprosit sousední chataře nebo někoho, kdo v okolí bydlí a máte k němu důvěru. Jestliže máte se sousedy opravdu dobré vztahy a věříte jim, pak je požádejte, aby občas vyvětrali. Díky tomu se v chalupě nebude držet vlhkost, kvůli níž by se vám mohla na jaře objevit i plíseň. 

Nikomu se nechlubte

I když vás to bude lákat pochlubit se vaší chatou na sociálních sítí, nedělejte to. Nikdy nemůžete vědět, komu všemu se tato informace dostane do rukou. A už vůbec nikomu nesdělujte, že jste chatu zazimovali a že tam přijdete zase na jaře. To je doslova pozvání pro zloděje. Pokud budete mít tu smůlu a vaši chalupu přeji jen navštíví nezvaný host, na nic nesahejte a nevstupujte ani dovnitř, ale  zavolejte hned policii. 

Zdroj: zpravodajstvi24.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?