Jak se vyhnout zplesnivění či hnití vlašských ořechů

 Tipy a inspirace 
01. listopadu 2021 07:23 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ořechy bývají jednou z hlavních surovin při přípravě vánočního cukroví Pixabay
Začaly vám doma hnít vlašské ořechy? Pak jste je zřejmě nesprávným způsobem nasušili. Poradíme vám pár triků, díky nimž už se vám to nestane.

Vlašské ořechy nejsou zrovna levnou záležitostí. Ať už je kupujete ve slupce nebo již vylouskané, nikoho nepotěší, pokud je za pár dnů pokryje plíseň. Kde se stala chyba? V sušení. Přitom tento proces není nijak složitý. Můžete si vybrat ze tří způsobů, jak ořechy sušit.

Vše začíná sběrem

Pokud si ořechy sbíráte sami, je potřeba, abyste už v této fázi udělali první správný krok, díky němuž eliminujete vznik plísní. Ořechy je v první řadě potřeba sbírat za slunného a suchého počasí. Pokud je vlhko nebo po dešti, o to více budou mít ořechy sklon k plesnivění.

Dejte jim čas

Pokud ořechy hned neuvolníte ze skořápek, je potřeba je nechat proschnout. Ideálně při pokojové teplotě u topení nebo v místnosti, kde je stabilní teplota. Ořechy ukládejte do dobře větrané bedýnky a jen v jedné vrstvě, aby se mezi jednotlivými plody nedržela vlhkost. Počítejte s tím, že schnutí může trvat i měsíc. Teprve poté je můžete uskladnit. 

V sušičce

Mnohem rychlejší způsob, jak ořechy usušit, je v sušičce ovoce. Pamatujte si, že maximální teplota sušení by však neměla přesáhnout 25 stupňů Celsia a ne každý spotřebič může disponovat touto teplotou. Sušičku nastavte na maximálně šest hodin. Ale ani po této době ještě není hotovo, protože ořechy uvnitř ukrývají zbytkovou vlhkost, takže další den je potřeba celý proces sušení zopakovat.

Co s jádry 

I vyloupané ořechy potřebují svůj čas na proschnutí. Pokud byste je hned dali do nádob či zavařovacích láhví, velmi pravděpodobně chytnou plíseň. Proto jádra ořechů rozprostřete na pekáč a nechejte je prosychat opět při pokojové teplotě nebo he vložte do mírně předehřáté trouby či sušičky. Teprve poté je vhodným způsobem uskladněte. Pokud to uděláte správně, vydrží vám celý další rok. Jak na to jsme psali zde.

Zdroj: wikihow.com, farmanddairy.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod