Mouka je levná surovina, vyzkoušejte její netradiční využití v domácnosti. Vyleští kovy, vyčistí karty a zabaví i děti

 Tipy a inspirace 
30. října 2021 09:00 / Šárka Sokolská
  2
📷
4 fotografie v galerii
Mouka je levná a ekologická surovina Pixabay
Mouka je základní surovinou při pečení, vaření, ale od teď stane i součástí i některých domácích činností.

Vyleští, vyčistí, slepí, zabaví. To vše umí obyčejná mouka. Jde o levný a především ekologický výrobek. Stačí ji jen vyzkoušet.

Vyleští kovy

Utrácíte peníze za přípravky na leštění nerezu, ale stejně je to stále k ničemu? Vyzkoušejte sílu obyčejné mouky. Nerezový výrobek, například dřez, jí lehce poprašte a třete měkkým a suchým hadříkem. Mouka v tomto případě zafunguje jako velmi jemné abrazivum, které dokáže nerez vyleštit, ale přitom nepoškrábat. Kromě nerezu vám mouka může pomoci vyleštit i další kovové předměty, například mosaz, měď nebo stříbro. Smíchejte 1 díl mouky, 1 díl soli a 1 díl octa a vytvořte pastu. Tou potřete kovový předmět, nechejte zaschnout a poté povrch vyleštěte. 

Vyčistí karty 

"Mastíte" často karty? Pak určitě zjistíte, že za nějakou dobu jsou na nich nahnědlé skvrny od otisků prstů. I v tomto případě vám pomůže klasická mouka. Do papírového sáčku vložte karty a zasypejte je moukou tak, aby je všechny obalila. Poté sáček uzavřete a třeste jím tak dlouho, dokud se karty pěkně nevyčistí. Mouka totiž dokáže absorbovat veškerou mastnotu. 

Ekologické lepidlo

Pokud vám dojde lepidlo a vy už nemáte možnost si ho koupit, můžete si lepidlo snadno vyrobit doma. Stačí přivést k varu 300 ml vody, v níž jste rozmíchali 100 g mouky. Tuto kaši vařte při mírné teplotě tak dlouho, dokud z ni nevznikne hladká a dostatečně hustá hmota. Nechejte ji vychladnout a poté můžete používat jako lepidlo na papír a předměty z něj. Zbytek dejte do lednice, kde vám vydrží i několik týdnů. Navíc jde o zcela netoxický výrobek, který jde také snadno smýt vodou v případě, že dojde k potřísnění oblečení či jiných věcí.

Jedlá modelína

Děti milují modelování. Ale ne každá modelína je opravdu zdravotně nezávadná (zvlášť, pokud se dostane do rukou opravdu malých dětí). Kromě toho může způsobit pěknou paseku na koberci. Pokud se těmto problémům chcete vyhnout, vyrobte si domácí modelínu, která nikomu a ničemu neublíží. Smíchejte 300 g hladké mouky, 25 g soli, 100 ml vody, 1 lžičku citronové šťávy a 1 lžíci oleje. A máte hotovo. Chcete-li modelínu obarvit, přidejte pár kapek potravinářské barvy. Výrobek skladujte v lednici. Pokud vám příliš ztuhne, přidejte pár kapek vody.

Tip na závěr

Mouka vám pomůže ještě v jednom případě. Pokud koupíte nezralé avokádo, díky ní můžete urychlit proces jeho zrání. Avokádo vložte do papírového sáčku, obalte ho v mouce a poté nechte sáček asi dvacet čtyři hodin ležet na kuchyňské lince. Během té doby vám dozraje a vy můžete exotické ovoce použít podle potřeby a vychutnat si ho třeba ve formě buchty. Recept i další netradiční možnosti použití avokáda jsme psali zde.

Zdroj: thekitchn.com, thesprucecrafts.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?