Co účinně a rychle zlikviduje zápach z mrazáku

 Tipy a inspirace 
13. října 2021 11:47 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nepříjemný odér se může přenést i na ostatní jídlo v mrazáku Pixabay
Nejenom samotná lednice, ale i mrazák může nepříjemně zapáchat. Poradíme vám, co jej účinně zlikviduje.

Některé potraviny bývají hodně aromatické. A jejich typický zápach nevymizí ani ve chvíli, kdy jídlo dáte před zamražením do krabičky a uzavřete ji. Proto se může stát, že jídlo, které jste dali do mrazáku, vám samo načichne jiným aroma. A stejně tak tomu může být i naopak. Může se tak stát, že vám zelenina načichne rybinou nebo houbami. 

Noviny umí zázraky

Skvělým pohlcovačem pachů jsou klasické noviny. Ty si totiž hravě poradí i s těmi nejodolnějšími pachy. Zmačkejte několik novinových listů a pokryjte jimi celý vnitřní prostor mrazáku. Měňte je každý den po dobu nejméně jednoho týdne, dokud nepříjemný zápach nezmizí. 

Citron na ryby

Pokud vás trápí zápach rybiny, jděte na ni pomocí citronu. Vložte půlku plodu do vypnutého mrazáku a nechejte jej tam přes noc. S menšími zápachy si rovněž dokáže poradit i jablko nebo kávová sedlina či zrnka kávy. Kávová zrna nasypte do malých nádob a vložte je do mrazáku. Nepříjemný zápach by měl brzy zmizet

Odmrazit? Určitě!

I když je dnes drtivá většina spotřebičů vybavena funkcí, která brání vzniku námrazy na stěnách (tzv. no frost funkce), je potřeba občas lednici či mrazák nechat odmrazit a kompletně vyčistit. I v mrazáku se totiž může zkazit jídlo, které jste tam dali. Důvodem je špatné uskladnění. Jak správně zamrazit potraviny jsme psali zde. Pokud jste nenašli původce zápachu v jídle, může jím být odtokový kanálek, který se obvykle nachází v zadní či přední části mrazáku. Jde o malý otvor, kterým by měla odtékat voda z tající námrazy. V tomto kanálku se velmi ráda vytváří plíseň. Proto při čištění lednice a mrazáku zkontrolujte i tento otvor. Pokud se z něj line zápach, vyčistěte jej octovým roztokem.

Zdroj: thekitchn.com, cookist.com..

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?