Pivo, gin a vodka v akci. Dokáží vyleštit okna i nerez

 Tipy a inspirace 
10. února 2020 13:03 / Šárka Sokolská
  1
📷
4 fotografie v galerii
Zkuste mocnou sílu alkoholu poznat i z jiného úhlu Depositphotos
Máte tzv. suchý únor? Pak využijte zbylý alkohol i pro jiné účely. Například k čištění oken nebo pro osvěžení prádla. Nevěříte?

Pod pojmem alkohol si většina lidí vybaví sklenku něčeho tvrdšího s ledem či bez… Ale zkuste použít alkohol i jiným způsobem, než jste zvyklí. Budete překvapeni, jakého pomocníka v domácnosti v něm objevíte. Představíme vám ty nejlepší tipy. 

Vodka

Vodka je snad nejuniverzálnějším, ale také nejčistším alkoholem, který se dá na trhu sehnat. Ne nadarmo se z něj vyrábí celá řada míchaných drinků. Ale kromě toho má vodka ještě jednu přednost. Dá se použít při celé řadě domácích prací.

Lesk jako blesk

Až se budete chystat umývat okna, sáhněte nejprve po vodce. Tu však nepijte, ale připravte si z ní čistič oken. Stačí smíchat 60 ml vodky, 475 ml horké vody a 60 ml octa. Tuto směs nanášejte na okna a pak doleštěte.

Prodlouží životnost květin

Květiny ve váze jsou krásné, ale bohužel vydrží jenom pár dnů. Zkuste příště přidat do vody pár kapek vodky. Díky ní vám květiny vydrží déle, než kdybyste použili klasickou floristickou výživu. Další triky, jak prodloužit květinám životnost, jsme psali zde.

Odstraní zatuchlinu

Vytáhli jste ze skříně po delší době ručníky, které už opravdu nevoní, ale spíše zavání zatuchlinou? Namočte je do roztoku teplé vody a jednoho dcl vodky a nechejte je máčet asi hodinu. Pak je vyperte běžným způsobem. Pozor však v případě barevných ručníků, protože alkohol by mohl zapříčinit pouštění barvy. Raději tedy tento trik zkoušejte s bílými či světlými ručníky.

Pivo 

O pivu je známo, že je nejenom zdrojem cukrů, ale i další výživné látky. Ne nadarmo se proto přidává i do kosmetiky. Kromě zábalů na vlasy můžete pivo použít také na vaší zahradě. A nejenom tam. 

Oživí trávník

Pokud pivem polijete hnědé skvrny usychajícího trávníku, dodáte tak vaší zahradě potřebnou energii k dalšímu růstu.

Vrátí lesk mědi

Máte-li doma měděné nádobí a nevíte si rady, jak mu dodat lesk, aby vypadalo stále jako nové, sáhněte po vychlazené desítce. Vzhledem k její kyselosti, stačí trochu nalít na hrnec, nechat chvilku působit, a pak jen setřít suchým hadříkem nebo doleštit papírovým ubrouskem. Pokud nemáte doma pivo a není vám líto nějaké té koruny navíc, stjenou službu vám udělá i gin. Ten umí kromě mědi navrátit lesk i chromu nebo nerezu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?