Tulipány si můžete vypěstovat doma. A dokonce nebudete potřebovat ani hlínu

 Tipy a inspirace 
10. února 2020 08:25 / Marie Popelková
  2
📷
4 fotografie v galerii
Tulipány lze pěstovat i v teple domova Depositphotos
Pokud se už nemůžete dočkat, až přijde jaro a na zahradě rozkvetou první květy, máme pro vás jeden tip. Vypěstujte si nádherné tulipány doma. Nebudete potřebovat ani zeminu a mohou vám dělat radost kdykoliv si vzpomenete.

Pokud byste si chtěli vypěstovat tulipány na zahradě, máte teď už smůlu. Cibule je totiž nutné zasadit do země koncem září nebo během října. Vyžadují slunné stanoviště s propustnou, výživnou, neutrální až mírně kyselou půdou. Přesto se můžete ještě z něžných tulipánů těšit, a to v případě, že si je vypěstujete v teple domova. Někdo sází cibule klasicky do květináče, jde to ale i jinak. A nebudete k tomu vůbec potřebovat zeminu.

Co budete potřebovat

  • velké tulipánové cibulky
  • průhlednou nádobu (např. sklenici či vázu)
  • dekorační kamínky (nejsou nutné)
  • vodu

Jak na to

Nejprve tulipánové cibulky umístěte na 3 až 4 měsíce do ledničky. Dejte si ale pozor na to, aby se cibulky nenacházely v blízkosti jablek, nemusely by pak vůbec vykvést. Pokud chcete, můžete vyložit dno nádoby dekoračními kamínky, ale taky nemusíte, záleží to čistě na vás. Takto připravené dno naplňte vodou.

Do nádoby dejte cibulky (klíčky nahoru, kořínky dolů) tak, aby hladina vody byla těsně pod cibulkou. Kořínky si již samy cestu najdou. Nikdy cibulky neponořujte celé do vody – mohly by shnít.

Nádobu s cibulkami uložte po dobu cca 1,5 měsíce na tmavé a chladné místo. Poté již přemístěte na parapet a přibližně do 3 týdnů tulipány vykvetou.

Tulipány v květináči

Pokud jste nestihli včas zasadit cibule tulipánu do květináče, můžete si v obchodě pořídit už mladé rostlinky. Pro pěstování v domácích podmínkách si vybírejte takový tulipán, který ještě nekvete, ale má hezké nerozvinuté poupě. Neměl by mít žluté listy a půda nesmí být příliš suchá. Po odkvětu vykopejte cibulky, které můžete později vysadit na zahrádku.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod