Tipy, jak ušetřit za vodu, aniž byste se museli nějak výrazně omezovat

 Tipy a inspirace 
28. září 2019 11:19 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Vypínejte vodu ve sprše během nanášení sprchového gelu Depositphotos
Když využíváte velké množství vody, nemůžete se divit, že za ni musíte doplatit větší finanční částku. Jde o zbytečné vyhazování peněz. Pokud budete chtít, můžete ušetřit vodu i vaši kapsu. Poradíme vám, jak na to. Půjde to i bez velkého omezování vašich potřeb.

Jeden člověk vyplýtvá několik stovek litrů vody denně, což je opravdu hodně. Málokdo si to však uvědomí. Nejvíce vody spotřebujete ve chvíli, když provádíte hygienu celého těla. Hodně vody se vyčerpá i při splachování záchodu, praní a mytí nádobí. Bez dodržování hygieny by to dnes samozřejmě nešlo, ale snížit spotřebu vody můžete.

Očista celého těla

Důkladná hygiena je základem dobrého zdraví, ale nemusíte během ní vyplýtvat několik desítek litrů vody. Pokud si každý den napouštíte vanu plnou horké vody, spotřebujete přitom zhruba sto dvacet litrů vody. V případě, že máte velkou rohovou vanu, může se spotřeba jedné koupele vyšplhat až ke dvě stě litrům.

Zvažte, zda potřebujete mít každý den vrchovatou vanu. Pokud v ní občas vodou zakryjete pouze dno, ušetříte spoustu financí. Když se příjemné koupele nechcete vzdát, měl by ji také využít ještě alespoň jeden člen domácnosti. Vanu nevypouštějte, ale přenechte dalšímu členu domácnosti.

Pokud si myslíte, že ušetříte ve sprše více vody než ve vaně, mýlíte se. Záleží na tom, jak jste pod sprchou dlouho a zda si zrovna myjete vlasy či holíte nohy. Během sprchování můžete ušetřit vodu tak, že ji vypnete, když si na sebe budete nanášet sprchový gel, šampon či pěnu na holení.

Toaleta

Vykonávat potřebu samozřejmě musíte, s tím nelze nic udělat. Za roční splachování však zaplatí jeden člověk průměrně tisíc korun. Ušetříte vodu i peníze tak, že si koupíte šetřič vody do toalety. Umístíte ho do nádržky, kde zabrání zbytečnému protékání vody. Snížíte tak objem vody při každém spláchnutí. Šetřič vody do toalety nestojí moc peněz, z dlouhodobého hlediska se vám rozhodně vyplatí si ho pořídit.

Mytí nádobí

Pokud přemýšlíte o nové myčce, kupte si úspornou, která vám ušetří vodu i čas. Jde o nákladnou investici, která v krátkodobém horizontu mnohokrát převyšuje náklady spojené s používání vody. Z dlouhodobého hlediska se vám však vyplatí, pokud už vás nebaví mýt nádoby rukama. Pokud o myčce neuvažujte, neumývejte nádobí pod tekoucí vodou, ale naplňte si dřez.

Praní prádla

Stejně jako u myčky spotřebu vody u praní prádla ovlivníte pouze tím, že si pořídíte novou pračku, která dokáže ušetřit vodu. Starší pračky mají vysokou spotřebu vody, jedná se o desítky litrů během jednoho vyprání. Pokud přemýšlíte o koupi nové pračky, rozhodně se zaměřte i na spotřebu vody. Máte v plánu rekonstrukci koupleny? Dejte šanci volně stojící vaně.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?