Děláte to správně? Košile se žehlí od knoflíkových dírek

 Tipy a inspirace 
13. května 2018 08:45 / Iva Dvořáková
  2
📷
4 fotografie v galerii
Žehlení košil je pořádná věda Shutterstock
Žehlení košil má svá úskalí. Zažitý postup žehlit od velkých ploch a propracovat se k rukávům je úplně špatně. Začínat se má od drobnějších elementů a postupně se dostanete k velkým plochám.

Žehlení je ve většině domácností vysloveně neoblíbenou záležitostí. Její ještě horší odnoží je žehlení košil, to snad nemá nikdo rád. 

A ženy, jejichž manželé jsou takzvané "bílé límečky", mají po každém praní několik košil v koši a hezké chvilky u večerních seriálů spojené se stáním u žehlicího prkna. 

Jak si ale žehlení košil usnadnit? Existuje nějaký trik? Samozřejmě, jak se říká, žádný učený z nebe nespadl. Takže až vyžehlíte padesátou košili, možná vám to půjde od ruky líp než dřív.

Důležité je už samotné praní. Košile mají rády nízké otáčky a jemný přístup, takže pokud vaše pračka nabízí program přímo pro ně, nemáte co řešit. 

Nízké otáčky

Pokud vlastníte starší pračku, která tuto vymoženost nemá, stačí vám nastavit teplotu 40 stupňů a otáčky 400. 

Nepodceňujte také věšení v případě, že nemáte sušičku. Košile se věší rozepnutá za spodní lem. Jestli máte dražší kousek, raději ho zavěste na ramínko. Až proschne, můžete se do žehlení pustit. 

Ještě vlhké žehlit

Nejlepší je sebrat košile ze šňůry ještě lehounce vlhké a dát se ihned do žehlení. Ale možná na to jdete špatně - klasický postup našich maminek "nejdřív přední strana košile, potom záda, límeček a nakonec rukávy", je úplně obráceně.

Správný postup žehlení je tento:

  • Začněte s knoflíkovými a dírkovými částmi košile.
  • Pak vyžehlete límeček – nejprve naplacato z obou stran, od krajů ke středu. Pak ho přeložte a přežehlete.
  • Následně napněte na žehlicí prkno rukávy – jednoduše je chytněte na jedné straně za manžetu a na druhé za šev, rukáv se sám vytvaruje. Pokud vás nebude chtít poslouchat, vezměte si na pomoc rukávník, na který ho nasunete.
  • Potom se zaměřte na takzvané sedlo. Klín na ramenou nasuňte na začátek žehlicího prkna a jednoduše vyžehlete.
  • Nakonec si nechte velké plochy, jako jsou záda a trup. Košili rozepněte a vyžehlete jednu přední část. Postupně točte košili na prkně přes záda až po zbytek přední části.
  • Nezapomeňte košili zapnout a vyvěsit na ramínko.

Jestli vás ani naše tipy na žehlení nepřesvědčily, mrkněte do tohoto článku. Radíme v něm, jak se žehlení úplně vyhnout.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod