Přemýšlíte o tom, zda začít topit dřevem? Má to své výhody, ale také nevýhody

 Tipy a inspirace 
04. října 2018 16:20 / Marie Popelková
  4
📷
4 fotografie v galerii
Topení dřevem je romantické, ale pracné Depositphotos
Topení dřevem si získává čím dál více příznivců. Někteří si pořizují krby ve snaze ušetřit, další zase proto, že milují pohled do plamenů. Je pravdou, že topení dřevem vydává útulné hřejivé teplo a že praskání dřeva je velmi uklidňující. Než se ale pro topení dřevem definitivně rozhodnete, zvažte nejen pozitiva, ale i negativa.

Dříve se dřevem topilo takřka v každém domě. S nástupem moderní doby ale dřevo vytlačil plyn či elektřina. Dnes se ovšem k topení dřevem vrací i mladá generace, a to ve starých domech i novostavbách.

Jenže tak jako u jiných věcí i u topení dřevem platí, že to má svá pozitiva i negativa. Než si tedy krb či kamna pořídíte, zvažte všechna pro a proti. Ať se později vyhnete zklamání.

Topení dřevem má své zásady

V prvé řadě mějte na paměti, že pokud při topení dřevem nebudete dostatečně opatrní, můžete v krajním případě způsobit i požár. Topení dřevem má svá pravidla.

  • Nejbližší okolí krbu a kamen opatřete nehořlavým povrchem. Při vypadnutí žhavého uhlíku hrozí požár. Využijte plech, dlažbu, mramor či kámen nebo sklo.
  • Dřevo skladujte v bezpečné vzdálenosti od krbu. Nesmí vzplanout od uhlíků nebo rozpáleného krbu.
  • Topte dobře vysušeným dřevem. Předejdete tím čazení a neustálému čištění skla krbových kamen.

Jak je to s úsporou peněz

Ceny plynu a elektřiny přidělávají starosti nejednomu majiteli nemovitosti a mnoho lidí se každoročně obává chvíle, kdy jim dojde roční vyúčtování. Topení dřevem, ekobriketami nebo peletami je obvykle levnější. Jenže tato úspora je něčím vykoupena.

Je pravdou, že v závislosti na typu kamen a aktuální ceně dřeva lze s tímto typem paliva uspořit až polovinu nákladů oproti plynu a elektřině. Není to však tak pohodlné a je nutné počítat s časem navíc. Dřevo musíte shánět, nařezat, naštípat, nakládat a poté udržovat oheň při životě. Za předpokladu, že na to nemáte personál, který by vykonával práci za vás, se musíte připravit na to, že topení dřevem zabere čas. Práci si usnadníte tím, že si objednáte už dobře vyschlé palivové dříví, které již bude naštípané a připravené k topení. Počítejte ale s tím, že si za tento luxus připlatíte.

Výhody při topení dřevem

Člověk si tak musí ujasnit své priority. Nic totiž není černobílé. Jaké výhody s sebou topení dřevem přináší?

  • Je ekologické – při spalování po sobě nenechává zbytečné zplodiny.
  • Je ekonomické – vyjde vás levněji než topení uhlím, elektřinou a plynem. Jde o jedno z mála obnovitelných paliv.
  • Má kouzlo - pohled do ohně je velmi uklidňující.
  • Vydává příjemné teplo - každý, kdo jednou strávil nějaký čas v místnosti vytápěné dřevem, ví, že není teplo jako teplo. Dřevo z krbu či kamen vydává příjemné sálavé teplo, jaké při topení plynem či elektřinou nikdy nedocílíte.

Nevýhody topení dřevem

Na druhou stranu je třeba vzít v potaz i stinnou stránku, kterou s sebou topení dřevem přináší. Jaké jsou mínusy topení dřevem?

  • Dřevo zabere místo – musíte mít prostor, kde dřevo skladovat, ideální je dřevník.
  • Dřevo musí být suché – topení vlhkým dřevem je nejen neekonomické, ale také poškozuje kotel. Proto je nutné, aby bylo dokonale vyschlé.
  • Ruční přikládání – oheň nesmí vyhasnout, musíte se naučit, jak jej co nejefektivněji „přikrmovat“.
  • Údržba krbových kamen – je důležité vybírat popel a umývat sklo. S údržbou vám ale může pomoci například vysavač popela, o kterém jsme psali zde.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod