Nevyhazujte sáčky s kuličkami sloužící k vysoušení. Mohou být úžasným pomocníkem

 Tipy a inspirace 
03. října 2018 13:40 / Veronika Prášilová
  9
📷
7 fotografií v galerii
Silikagel můžete využít i jako netradiční dekoraci Depositphotos
Najdete je v obalech mnoha nových výrobků. V krabicích od bot, elektroniky, u kožených výrobků i oblečení. Malé potištěné sáčky s drobnými kuličkami. Mnoho lidí je vyhazuje, a je to škoda. Mají totiž velmi široké uplatnění.

Tyto sáčky výrobci používají k pohlcení případné vlhkosti. Obsahují totiž takzvaný silikagel, což je forma oxidu křemičitého s vysoce absorpční schopností. Najdeme jej také ve víčkách tub se šumivými tabletami či léky. A pomoci vám mohou i doma - v kuchyni, šatně nebo třeba botníku.

Není silikagel jedovatý?

Toto je velmi častá otázka. I když je na sáčcích uvedeno, že se obsah nemá jíst (přece jen se nejedná o potravinu), není nutné se bát. Silikagel je netoxický a v případě nechtěného požití (třeba dětmi) nehrozí žádné nebezpečí. Samozřejmě se bavíme o malém množství, po tom větším by vám asi nebylo nejlíp.

Kde všude se dá využít

Silikagel, který má nejčastěji tvar průhledných kuliček, má vynikající absorpční schopnosti, což znamená, že pohlcuje a zadržuje vlhkost, kterou dokáže snížit až o 40 %. Máme pro vás proto tipy, určitě vás inspirují k dalším pokusům s doslova čarovným silikagelem. A bude-li vám připadat, že ho potřebujete víc, nemusíte zrovna letět do prodejny obuvi nebo sbírat pytlíčky po známých. Silikagel se dá běžně koupit například v hobby marketech nebo na internetu. Kilogram se dá pořídit již kolem stokoruny. Prodává se také porcovaný v sáčcích.

Desatero využití silikagelu

Udrží v suchu potraviny

Přilepte sáček na víko každé dózy s rýží, luštěninami, cereáliemi nebo uzavíratelné plastové krabice s otevřeným kořením.

Pomůže i mazlíčkům

Výše popsaným způsobem udržíte v suchu také granule pro psy a kočky. Pokud přisypete silikagel do kočičí podestýlky, lépe absorbuje tekutinu a stelivo nebude tolik zapáchat.

Vstávej semínko holala

Semínka v papírových sáčcích často vlhnou nebo i plesniví. Dejte je do pevně uzavíratelné nádoby s několika sáčky silikagelu. Na jaře se vám semínka na zahrádce nebo balkonu odmění.

Konec zamlženým sklům

Rosí se vám doma okna nebo v autě skla? Vyzkoušejte kouzelné pytlíčky. Přihodíte-li je do pouzdra fotoaparátu, neměl by se vám zamlžit objektiv.

Utopený mobil?

Ihned jej vypněte, vydělejte baterii a SIM kartu. Pokuste se z mobilu ústy vyfoukat co nejvíce vody a osušte hadříkem. Pak telefon pevně zavřete do igelitového sáčku s mnoha silikagelovými pytlíčky. Ty pravidelně vyměňujte, dokud nebudou zůstávat suché. Máte docela velkou šanci, že bude telefon fungovat jako dřív.

Vlastní osvěžovač vzduchu? Není problém

Dejte si do skleněné misky hrst silikagelových kuliček a postříkejte je svým oblíbeným parfémem. Nasypte je do plátěného pytlíku a převažte stužkou. Provoníte dům, auto nebo máte skvělý dárek. Vyrábí se i velké gelové kuličky, které můžete použít jako dekoraci ve skleněných válcích či vázách.

Nářadí jako nové

Šroubováky, nůžky, kleště, pilky a další kovové nářadí jsou náchylné k rezavění. Skladujte je pokud možno v plastových boxech se silikagelem.

Ochrání i stříbro

Máte-li stříbrné šperky nebo příbory, ukládejte je společně se silikagelem. Ten zpomaluje proces oxidace, stříbrné předměty nebudou tak rychle matnět.

Sezonní oblečení nezatuchne

Skladujete sezonní oblečení ve vakuových pytlích? Přihoďte do nich pár sáčků silikagelu a po jejich vytažení nebudou cítit zatuchlostí.

Usušte si květy nebo celé květiny

Sušení vám půjde rychleji se silikagelem. Květiny dejte do sáčku, květy například do plastové dózy, a pevně uzavřete. Samozřejmě s pytlíčky silikagelu, které podle potřeby vyměňujte. Takto můžete rychleji nasušit třeba i netradiční bylinky, z nichž si můžete v nastávajícím sychravém počasí uvařit skvělý čaj.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod