Chcete získat kvalitní hnojivo? Kompostovat bioodpad lze doma v bytě i na zahradě

 Technika 
07. března 2019 12:27 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kompostování zvládne i začátečník Depositphotos
Ekologické myšlení má v posledních letech zelenou a hlavně si získává čím dál více příznivců. Pokud chcete získat kvalitní hnojivo, pusťte se do kompostování. Dnes už k této činnosti ani nepotřebujete zahradu. Kompostovat biologický odpad totiž lze i doma v bytě.

Třídit doma papír, plasty, sklo či kovy vnímá už řada lidí jako samozřejmost. Pokud chcete v separaci odpadu ještě o stupínek postoupit výš, zamyslete se i nad možností využít také bioodpad. Není to nic složitého a kvalitním hnojivem získaným kompostováním pak můžete přilepšit třeba vašim pokojovým rostlinám.

Kompostovat lze venku i doma

Pokud se rozhodnete kompostovat doma v bytě, je ideální využít vermi kompostér s žížalami, kompostér na mikrobiální bázi nebo pro náročnější elektrický kompostér fungující na bázi mikroorganismů.

V exteriéru zase můžete použít uzavřený plastový kompostér, případně otevřené kompostovací silo. Ideální pomůckou na sběr bioodpadu z kuchyně je sedmi až desetilitrový plastový košík, který jednou za týden vynesete do kompostu (jeho ideální umístění je pod dřezem v kuchyni, případně na balkoně).

Produkce bioodpadu

Každá domácnost je schopna vyprodukovat  jiné množství bioodpadu. V případě interiérového kompostování vám na začátek postačí jeden menší kompostér a časem uvidíte, zda vám kapacitně vyhovuje. Co se týká zahrady, tak lze zjednodušeně říct, že na 100 m2 zahrady potřebujete kompostér o objemu 100 litrů.

Co lze kompostovat

V kompostu může skončit prakticky všechen biologický odpad rostlinného původu z domácnosti i ze zahrady.  V elektrickém kompostéru pak i všechen kuchyňský odpad včetně syrového a vařeného masa, polévek, těstovin, rýže a menších kostí. Klidně lze do kompostu přidat i kousky novinového papíru, papírové obaly od vajec či dřevní popel.

Naopak by do kompostu neměly přijít shnilé, plesnivé či jinak zkažené potraviny, kamení, sklo, kovy či plasty. O největších chybách, kterých se lidé při kompostování dopouštějí, jsme psali zde.

Prostorová náročnost

Na zahradě je potřebné vyčlenit v závětří a polostínu 2 až 3 m2, kde vám kompostér nebude překážet a zároveň bude lehce přístupný. Vermi kompostéry (s žížalami) můžete mít dokonce na balkoně, chodbě, sklepě či v garáži. Bokashi kompostéry mohou být umístěny prakticky všude a elektrické kompostéry mají jedinou podmínku - musejí být napojené na zdroj elektrické energie.

Délka procesu

To, jak dlouho potrvá, než svůj bioodpad proměníte v kvalitní hnojivo, záleží na konkrétním typu kompostéru. V elektrickém kompostéru to může být i za 24 hodin, ve vermi kompostéru potrvá celý proces několik týdnů a v otevřeném kompostovacím sile si na výsledek svého snažení počkáte i rok. Průměrná doba zkompostování v nejprodávanějších kvalitních, uzavřených, plastových kompostérech je pak přibližně půl roku.

Využití kompostu

Kompost využijete všude tam, kde byste jinak použili klasický kupovaný půdní substrát - okolo dřevin na zahradě, na trávník, případně na pokojové a užitkové rostliny. Hotový kompost se dá také použít na rekultivaci půdy a drobné terénní úpravy.

Základní pravidla kompostování

Proces kompostování má čtyři základní pravidla. Jejich dodržením celý proces nejen zkvalitníte, ale hlavně urychlíte. Která to jsou?

1. Správná velikost materiálu

Materiály jako dřevo, stonky starších rostlin či tvrdší části zeleniny zkraťte na menší části. Lépe a hlavně rychleji se pak materiál rozloží.

2. Mix materiálů

Pro správné fungování celého procesu je nezbytné kontrolovaně přidávat a míchat všechny materiály. Dusíkaté materiály (hnůj, trus, posečená tráva, kuchyňský bioodpad, posklizňové zbytky ze zahrady) míchejte s uhlíkatými (dřevní štěpka, piliny, hobliny, listí, sláma, papír) v objemovém poměru přibližně 1 : 1.

3. Dostatečný přístup vzduchu

Kompostování je aerobní proces a bez vzduchu všechen materiál jen hnije a zapáchá. Proto je potřebné kompostovanou hromadu dostatečně provzdušňovat.

4. Správná vlhkost materiálu

Správná vlhkost materiálu je rovněž klíčová. Bez dostatečné vlhkosti se celý proces zpomaluje a někdy se může až zastavit, a naopak při nadměrné vlhkosti dochází k hnilobnému procesu, případnému zkysnutí kompostu, což se projeví zápachem. Nadbytek nebo nedostatek vlhkosti regulujte podle potřeby, a to buď přidáním vlhkého materiálu a vody, resp. dodáním suchého materiálu a vyvětráním celého kompostu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?