Vybrat správnou žárovku se vyplatí, a to doslova

 Technika 
21. února 2019 11:32 / Pavel Suchý
  1
📷
4 fotografie v galerii
Výměna žárovek vám může ušetřit desetitisíce korun Depositphotos
Světelných zdrojů existuje na trhu nepřeberné množství a správný výběr není jen o typu svítidla, ale i mnoha dalších parametrech. A pokud například v domě vyměníte běžné žárovky za LEDky, vyděláte více než v nejlepší bance.

Vybrat si v dnešní době žárovku se může zdát být věda. Na výběr jsou LED žárovky, halogenové či vakuové žárovky, kompaktní zářivky i metal-halogenidové výbojky. Navíc dnešní světelné zdroje se liší nejen svým příkonem, ale také světelným tokem, který se udává v lumenech (lm). Důležitý je rovněž index podání barev (Ra), který určuje, jak vnímáme osvětlené předměty a jak tyto předměty vypadají ve skutečnosti.  Jak si tedy vybrat správný typ osvětlení?

Druh patice

První, co musíte vědět, je druh patice, do které budete světelný zdroj vsazovat. Různé zdroje totiž disponují různými paticemi.

GU5.3 a GU10

Pokud sháníte světlo například do podhledů, využijete nejčastěji bodová světla. Ta používají většinou patici GU10, případně GU5.3. Označení se odvíjí od rozestupu kolíků v milimetrech. V obou případech se jedná o světla na první pohled velmi podobná, ale GU10 využívá běžného síťového napětí 230 V AC, kdežto GU5.3 pracuje na napětí 12 ~ 24 V AC/DC.

E14 a E27

Nejčastěji se využívají šroubovací závity - menší E14 a větší E27. Do menšího závitu se vsazují malé žárovky, někdy označované jako miňonky. Menší závit se často používá u lampiček, menších svítidel či nástěnných lamp. Větší závit se používá pro výkonnější žárovky, například do lustrů, pro nepřímé osvětlení pomocí stojacích lamp a podobně. 

G4, G6.35, G9 a G13

Patice G5 je využívána pro trubicová světelná tělesa, většinou zářivky T5. G13 se využívá u starších a silnějších zářivek T8. Zářivkové patice využívají napětí 230 V AC. Pro malé LED bodová osvětlení se hojně využívá patice G4. Ta se vyznačuje svojí malou velikostí. Využívá napětí 12 ~ 24 V AC/DC.

Typy svítidel

Velké rozdíly jsou i mezi jednotlivými typy svítidel.

Klasické žárovky

Prodej a dovoz klasických žárovek je na území EU nyní zcela zakázán. Přesto lze klasické žárovky stále zakoupit. Jak je to možné? Označují se jako tepelné zdroje, tepelné články, případně žárovky pro průmyslové osvětlení. Tímto výrobci obcházejí nařízení EU. Žárovky mají obrovský příkon pro vygenerování použitelného světla – zhruba 90 procent příkonu se promění v nepotřebné teplo a pouze 10 procent ve světlo.

Na druhou stranu bodují příjemným teplým světlem vhodným do obývacích prostor, schopností stmívání a v neposlední řadě okamžitým náběhem na sto procent svítivosti. Velkou výhodou klasické žárovky je špičkové barevné podání. Životnost klasické wolframové žárovky se pohybuje maximálně kolem 1 000 hodin.

Halogenové žárovky

Ty mají zhruba o 30 procent menší příkon oproti běžným žárovkám, přitom si zachovávají podobný styl vyzářeného světla. Mají okamžitý náběh a lze je také stmívat. Nevýhodu je vysoké zahřívání, které může dosáhnout i 250 °C. Halogenové žárovky se tak používají na dobře větraných místech a jsou také většinou kryté, aby se o ně nemohl nikdo spálit. Mají též vyšší životnost, dle výrobců by měly vydržet až 2 000 hodin. Stejně jako klasické žárovky mají i ty halogenové špičkové barevné podání světla. 

LED žárovky

Moderní LED žárovka se vyznačuje nízkou spotřebou elektrické energie. Většinou je o více než 80 procent úspornější oproti klasické žárovce. Tento typ osvětlení se vyznačuje minimálním tepelným zářením a extrémně dlouhou životností, která se pohybuje kolem 25 000 hodin.

Stejně jako klasické žárovky mají LED žárovky okamžitý náběh na sto procent svého výkonu, účinnost se pak zlepšuje mezigeneračně od nejslabších DIP diod přes SMD po COB. Stačí nepodlehnout prosté matematice, že víc diod v jedné žárovce víc svítí.

Běžné typy LED žárovek mají nicméně horší barevné podání (80 – 90 Ra), pokud si ale zakoupíte špičkové modely, můžete se dostat až na 95 Ra.

Hlavní rozdíly LED žárovek jsou v čipu, chlazení a elektronice. Čip je to, co v žárovce svítí, jeho typ určuje účinnost, životnost kvalitu podání barev. Mezi starší typy čipu patří vysokosvítivé LED, poté SMD 5050 a novější je třeba SMD 5630 nebo SMD 3014. U chlazení je to tak, že čím lepší odvod tepla, tím delší je životnost žárovky, proto je důležité, aby tělo žárovky bylo vyrobeno z materiálu, který dokáže odvádět vytvořené teplo ze svícení co nejefektivněji. Ideální vlastnosti má například hliník, horší je porcelán a plast.

Kompaktní zářivky

Kompaktní zářivky bývají často nesprávně označované jako úsporné zářivky. Pracují na stejném principu jako zářivka. Tvarem a paticí jsou ale vytvořeny s účelem nahradit běžné žárovky. Oproti klasickým žárovkám ušetří až 80 procent energie při stejné intenzitě osvětlení. Vyznačují se dlouhou životností, která může dosáhnout až 10 000 hodin, naopak nepotěší pomalejším náběhem na plný výkon. Nehodí se tedy do místnosti, kde se často rozsvěcuje na kratší dobu. Barevné podání je horší než u klasické či halogenové žárovky a pohybuje se mezi hodnotami 80 – 90 Ra.

Hodnota CRI

Důležitým parametrem je také hodnota CRI (Color Rating Index), která určuje věrnost barevného podání světelného zdroje tak, jak ho vnímá lidské oko. Většinou se označuje jako Ra s číselným vyjádřením. Tato hodnota se měří na stupnici od 100 do 0, přičemž při hodnotě 100 máme ideální světelný zdroj s přirozeným podáním barev, vidíme tedy barvy takové, jaké doopravdy jsou.

Pokud má vybraný světelný zdroj nízkou hodnotu CRI (Ra), dostavuje se rychleji únava nejenom očí, ale také nesprávné vnímání vzdálenosti, horší prostorová orientace a zkreslené vnímání barev. Pokud budete mít osvětlení s nízkým CRI (Ra) indexem například v kuchyni, potraviny mohou získat jinou barvu, než v reálu mají.

Světelný výkon

Výkon světelného zdroje se dnes udává v takzvaných lumenech (lm). Jedná se o světelný tok energie, kterou vyzáří zdroj světla za 1 sekundu. Dříve, u klasických žárovek, jsme porovnávali, jak moc budou svítit podle jejich příkonu ve wattech. To dnes nejde, jelikož různé zdroje světla mají při stejném příkonu různou svítivost.

Výměna žárovky se vyplatí

Výměnou běžné žárovky za LEDku podle odborníků vyděláte víc než v té nejlepší bance. Modelový příklad: Standardní domácnost má v průměru 10 žárovek, každá je o výkonu 60 W. Za 10 kusů klasických žárovek (příkon 60 W, světelný tok 710 lm a celkový příkon 600 W) zaplatíte asi 180 korun. Při průměrné době svícení 5 hodin denně činí roční spotřeba energie asi 1 095 kWh. Vyčísleno v penězích tak jde o náklady ve výši 5 469 korun (5 289 Kč elektřina/rok + 180 Kč žárovky). Pokud tyto žárovky vyměníte za LEDky (příkon 8 W, světelný tok  710 lm, celkový příkon 80 W) zaplatíte 1 790 korun. Při průměrné době svícení pět hodin denně bude roční spotřeba energie 146 kWh. Dohromady vás tak pořízení a provoz LED žárovek vyjde na 2 495 korun (705 Kč elektřina/rok + 1 790 Kč LED žárovky).

Jelikož je běžná životnost LED žárovek 25 000 hodin, měly by vám vydržet více jak 13 let. Za tu dobu budete každý rok šetřit 4 584 korun za náklady na elektřinu, které byste vynaložili svícením obyčejných žárovek. A to dělá roční zhodnocení 550 %! Za 13 let používáním LED žárovek uspoříte téměř 60 000 korun, které můžete využít na cokoliv budete chtít. O žárovce, která svítí i mimo svítidlo, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?