Nebojte se skla v kuchyni. Použijte jej i jako pracovní desku, je odolné a dobře se čistí

 Interier 
23. března 2019 09:37 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Sklo můžete využít prakticky pro celou kuchyň Internet
Jedním z nejoblíbenějších materiálů v kuchyni je sklo. Je pevné, odolné a dobře se čistí. Navíc jej můžete použít prakticky všude. Třeba jako pracovní desku.

Sklo. Materiál, který dokáže vykvést do krásy pod rukama sklářů, nebo do dokonalosti za pomoci moderních technologií. S tímto materiálem se dá krásně vyhrát, a to jak s barevností, tak i s jeho potisky. Ovšem pozor, je potřeba dobře vybírat.

Ideální tloušťka

Pokud jste se rozhodli, že si do kuchyně pořídíte skleněnou pracovní desku, dobře vybírejte. Ideální je taková, která je vyrobena z kaleného skla o tloušťce alespoň 6 mm. Díky tomu můžete toto sklo použít i jako pracovní desku, která bude extrémně tvrdá a odolná vůči rozbití. Nepoškodí ji ani náraz tvrdého předmětu, upuštění nádoby či další drobné kuchyňské nehody. 

Snadná údržba

Velmi příjemnou zprávou pro hospodyňky je určitě fakt, že ani na skle v nejvyšším lesku nejsou vidět otisky prstů. Skleněné desky rovněž účinně vzdorují chemikáliím a vysokým teplotám. Na desku dokonce můžete bez problémů odstavit hrnec přímo z plotny, a přitom nijak neohrozíte její povrch ani strukturu. Díky absenci spár je méně náchylná k zašpinění a vzniku plísní. 

Ne k plynu

Sklo za kuchyňskou linkou má nejenom mnoho výhod, ale také nevýhod. Nehodí se například za plynový sporák, neboť při vysokých teplotách (hlavně jejich střídání) může sklo prasknout. Toto nebezpečí se ale netýká varných indukčních a sklokeramických desek. Zde však skutečně záleží na tloušťce skla, o níž jsme psali výše.

Dobře plánujte

Další nevýhodou skleněných obkladů je fakt, že všechny zásahy do skla je potřeba předem naplánovat. Především otvory pro zásuvky a vypínače, které je nutné vyříznout několik centimetrů od okraje, aby se sklo nerozlomilo. Pozdější změny rozhodně nejsou jednoduché. Pokud tak plánujete v kuchyni brzy i další změny, bude lepší, když od skla raději upustíte. Velkým mínusem je totiž jeho cena, která není skutečně malá. Za metr skleněné desky si totiž firmy běžně účtují kolem 3 tisíc korun a výše.

Skleněné stolové desky

Skleněnou desku však nemusíte mít pouze na kuchyňské lince. Stylový a nadčasový vzhled dodá tento materiál i stolům. Pokud bude používán jako jídelní, oceníte zejména jeho snadnou údržbu za použití běžných čisticích prostředků. Kromě skla je v interiéru rovněž velice oblíbený i přírodní kámen, který se dá rovněž využít v kuchyni. Více jsme o tomto materiálu a jeho využití psali zde.   

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod