Lesklý nábytek vypadá dobře. Horší je to ale s jeho údržbou, potřebuje speciální péči

 Interier 
16. března 2019 13:28 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Lesklý nábytek vyžaduje speciální péči Shutterstock
Lesklý nábytek je hodně v oblibě. Vypadá luxusně, navíc odráží světlo, takže dokáže opticky rozjasnit místnost. Jenže má jednu slabinu, a tou je náročnější údržba. Stačí lesklý nábytek vyčistit špatným přípravkem a můžete jeho povrch nenávratně zničit.

Lesklý nábytek se často objevuje v moderních a minimalisticky zařízených interiérech. V oblibě jsou nejen kuchyně s dvířky ve vysokém lesku, ale i  další nábytek, například televizní stolky či celé obývákové stěny. Lesklý nábytek má mnoho příznivců kvůli svému vzhledu, ale aby stále vypadal tak dobře, je třeba o něj správně pečovat. 

Než si lesklý nábytek domů pořídíte, myslete na to, že se o něj budete muset starat rozhodně více než o běžný nábytek. Na lesklém nábytku totiž častěji uvidíte prach, otisky prstů a jiné nečistoty.

Lakovaný povrch i fólie

Lesklého povrchu nábytku dosahují výrobci různým způsobem, a to lakováním nebo nalepením speciální lesklé fólie, pod kterou je matný materiál. Levnější nábytek s fólií vám po čase může zažloutnout nebo se fólie začne odlepovat, pokud povolí lepidlo.

Aby se lesklá fólie nezačala odlepovat od nábytku, neumisťujte jej ke zdroji velkého tepla (jde především o kuchyň) ani na místa, kde by mohl přijít do kontaktu s tvrdými a ostrými předměty (kuchyňské nože, neustále odsouvání a přisouvání jídelních židlí apod.).

Vyhněte se umísťování lesklého kuchyňského nábytku s fólií do bezprostřední blízkosti vestavěných spotřebičů, které operují s teplotou vyšší než 80 stupňů Celsia (sporák, trouba, gril) bez zajištění dvířek ochrannými lištami.

Rozhoduje i barva

Pokud na lesklém nábytku trváte, je lepší zvolit bílou barvu. Na ní jsou otisky prstů, prach i stopy po tvrdé vodě vidět ze všech barev nejméně. Čím tmavší odstín zvolíte, tím více bude špína vidět. Pokud jste ale pořádkumilovní a nevadí vám denně obcházet nábytek s prachovkou v ruce, nemusíte se obávat žádné barvy.

Kdy nábytek nečistit

Pokud si přinesete domů nový nábytek, který je potažen ochrannou fólií proti poškození, opatrně ji odstraňte a rozhodně nový nábytek nečistěte. A to alespoň první čtyři dny. Důvod je prostý, i nábytek se totiž musí v novém prostředí aklimatizovat.

Opatrně odstraňte tuto ochrannou fólii a vychutnejte si pohled na váš krásný, nedotčený nábytek. Pozor, nepouštějte se do čistění nábytku během příštích 4 dnů. Jakmile se přizpůsobí teplotě ve vašem pokoji, získá větší pevnost.

Jak lesklé povrchy čistit

Bez ohledu na to, zda je váš nábytek lakovaný nebo potažený lesklou fólií, neměli byste ho čistit nasucho. Postup je zcela jednoduchý. Použijte vlhký hadřík z mikrovlákna, který namočíte ve vodě s několika kapkami saponátu nebo tekutého mýdla. Při mytí postupujte opatrně a příliš netlačte na povrch nábytku. Vyhýbejte se místům, které nejsou chráněné fólií či lakem (otvory na sklo, úchytky, atd.).

Po umytí vlhkým hadříkem povrch vytřete do sucha, nejlépe jemným hadříkem z mikrovlákna, který po sobě nezanechá šmouhy a malé nitky. Pokud se na vašem kuchyňském nebo koupelnovém nábytku často vyskytují zaschlé bílé stopy po tvrdé vodě, investujte do filtru na vodu, který vám pomůže zredukovat vodní kámen. O tom, jak zatočit s tvrdou vodou, jsme psali zde.

Na co si dát pozor

Při čištění lesklého nábytku se rozhodně velkým obloukem vyhněte všem abrazivním čisticím prostředkům, které obsahují drobné částečky jako prášek či písek. Tyto přípravky by totiž mohly mechanicky poškodit povrch nábytku. Lesklé povrchy se nemají rády ani s octem.

Vyhněte se také čisticím prostředkům, které obsahují vosky, alkohol, ředidla, oxidační a bělící látky. Agresivní chemie by mohla váš nábytek fatálně poškodit (rozleptat, odbarvit lak, atd.). Lesklý nábytek je citlivý na teplotu, proto ho nikdy neošetřujte parním čističem.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod