Špinavé kliky od dveří vám dobrou vizitku neudělají. Poradíme, jak je perfektně vyčistit

 Interier 
20. prosince 2018 11:25 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Umývání klik má svá pravidla Internet
Na kliky od dveří lidé často sahají a není tak divu, že jsou brzy upatlané a špinavé. Člověk se pak pomalu štítí za ně zatáhnout. Jejich vyčištění přitom není nic složitého. Musíte dát pozor jen na to, z jakého jsou materiálu.

Možná vám to přijde jako maličkost, ale krásně naleštěná klika dodá dveřím úplně jiný punc. Kliky mají tendenci zacházet patinou špíny, oxidace a potu. Navrátit klikám lesk ale není nijak náročné. Stačí jen vědět, jak kterou kliku správně vyčistit.

Záleží na materiálu

Dveřní kliky se vyrábějí z různých materiálů. Nejčastěji mezi ně patří mosaz nebo ocel, ale také stříbro nebo křišťál. Pokud však nechcete svou kliku poškodit, je třeba vědět, jak který materiál ošetřit. To, co platí pro mosaz, nemusí totiž platit pro jiný materiál.

Obecná rada pro všechny druhy povrchů zní nepoužívat hrubou sílu. Postupy zahrnující ocelové kartáče, drátěnky či agresivní chemikálie povrchy ničí a mění jejich vlastnosti. Co se může zdát jednorázově efektní, může být dlouhodobě spíš defektní. A například snadné vyleštění mosazi kyselinou solnou může vyústit ve ztrátu zlatavé barvy, akcelerovat znečištění a oxidaci povrchu a zkrátit životnost materiálu.

Mosaz, ocel a stříbro  

Základní očištění proveďte pomocí teplé vody a saponátu. Důkladnější čištění obstarají čistící prostředky určené pro konkrétní kovy, které pořídíte v drogeriích či prodejnách barvy-laky. Postupy čištění se liší přípravek od přípravku – často zahrnují vytvoření pěny/pasty na povrchu, která se nechá působit a poté smývá.

Kovy dále můžete vyleštit, respektive vycídit. V případě luxusních povrchů je lepší sáhnout po cídidlu, které je určené přímo pro daný kov, případně po cídidlu doporučeném výrobcem.

Bez záruky můžete vyzkoušet i jednu z babičkovských rad. Podle té se má smíchat nejjemnější popel z kamen s vodou, umíchat černá pasta a ta nanášet na kov. Směs poté odstraňte a kliku doleštěte jemným hadříkem. O dalších babských radách, jak vyleštit mosazné kliky, jsme psali zde.

Křišťál a porcelán

Kliky či části klik z křišťálu a porcelánu omyjte teplou vodou, v případě potřeby s trochou saponátu. Opět se vyhněte jakýmkoliv abrazivům a rozpouštědlům. Po uschnutí křišťál/porcelán doleštěte jemným hadříkem.

Velký pozor ale dávejte na tzv. rozpouštědla, ačkoliv může být váš prostředek určený pro více povrchů a materiálů najednou, neměl by rozpouštěcí látky obsahovat.

Kiky potažené látkou nebo kůží

Některé starší typy dveřních klik mohou být ještě potažené látkou nebo kůží. K vyčištění takových klik už bude třeba čisticích prostředků s ředícími složkami, které se buďto nanesou pod potažený materiál, popřípadě se látka z kliky vyvleče (pokud je to možné).

K čištění těchto typů klik slouží tzv. minerální liquidy, které se na povrch kliky nanesou. Vždy ale čistěte kliku v dobře větrané místnosti, nejlépe v garáži nebo venku. Většina ředidel po sobě zanechává silný zápach a dokážou být velmi agresivní. Pokud se chcete vyvarovat pošpiněným kobercům či dveřím, kliku si před čištěním odmontujte a vyčistěte na bezpečnějším místě.

Dřevo

Dřevěné kliky umyjte buď jen vodou, nebo teplou vodou se saponátem, nebo přípravky určenými přímo k čištění dřeva. Po vyčištění povrchu je třeba nechat kliku uschnout a následně ještě ošetřit leštěnkou, která se někdy v domácích podmínkách nahrazuje olejem.

Kdy už neleštit?

Každému je jasné, že kliku a kování je třeba vyměnit v momentě, kdy závažně drhne, nesnesitelně vrže či přes opakované zásahy nedostatečně plní své funkce. Stejně tak ale platí i ohled na funkci estetickou. Jakmile je klika zjevně poškrábaná, neustále na ní ulpívá špína a kazí celkový vzhled dveří, je na čase ji vyměnit.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?