Kupujete záchodové prkénko? Vybrat to pravé není hračka

 Interier 
17. prosince 2018 17:27 / Jitka Holoubková
  2
📷
4 fotografie v galerii
Vybrat záchodové prkénko není dobré podcenit Shutterstock
Aby bylo prkénko příjemné tvarem a materiálem pro vás, ale aby se rozměrem hodilo i k vašemu záchodu, nemusí být tak rychle splnitelný úkol, jak by se mohlo zdát. Přitom WC je místnost, kterou nemůžeme zanedbat a kde se chceme cítit dobře a bezpečně.

Pořídili jste si novou toaletu, sehnali krásnou toaletní mísu a teď už na ni jen chcete koupit prkénko. Že jste hned v prvním obchodě neuspěli? Není divu. Faktorů, které při koupi této součásti vaší hygieny vstupují do hry, je totiž více a aby se všechny sešly a ladily dohromady, k tomu musíme mít trochu více trpělivosti.

U prkének, kterým se správně říká záchodová sedátka, totiž neexistují standardní rozměry, takže si každý výrobce může vytvořit vlastní tvary a velikosti, které sedí jen na určitý typ toalety.

Dejte pozor na rozměry i na odolnost materiálu

Při nákupu prkénka by se měl člověk zaměřit nejprve na tvar a velikost výrobku. Sedátka mají celkem šest rozměrů, přičemž nejdůležitější z nich jsou tři. Jedná se především o vzdálenosti mezi šrouby pro uchycení sedátka k záchodové míse. Pak je důležitá délka sedátka a jeho šířka v nejširším bodě. Se znalostí těchto rozměrů už můžete začít hledat – na internetu či v obchodech.

Další, co vás bude při koupi prkénka zajímat, je materiál, ze kterého je vyroben. Vybírat se dá od nejměkčího plastu přes ten pevnější, dřevo či sklo. Výhodou těch prvních je jejich nízká cena. Hrozí ale, že při větší zátěži či prudším úderu se prkénko rozlomí a může se o něj člověk poranit. Podobně nebezpečné může být prkénko, které není dostatečně ošetřené proti vlivům vlhkosti. Když se totiž sloupe ochranná vrstva, ve dřevu se může vytvořit spára a v ní si pak sedící člověk může skřípnout kůži. Sedat si na záchod se strachem určitě nechcete. Další tipy, jak zútulnit záchod, si přečtete zde.

Vybírat můžete podle vzhledu, tvaru i ceny

Vybírat se dá ale i podle toho, kolik které sedátko stojí. Cenové rozpětí záchodových prkýnek je od stokoruny až po dva tisíce. Záleží na materiálu, tloušťce, sériovosti i designu. To nejlevnější je už zmíněné bílé plastové.

Zhruba desetinásobek zaplatíte za sedátko z duroplastu, které má ale tu výhodu, že pasuje na větší množství záchodových mís. Často bývá víčko s nějakým obrázkovým polepem. Kolem 500 stojí sedátko z tvrdého plastu s potiskem delfínů či mořskou hvězdou.

Podobnou cenu mají i zmíněná dřevěná prkénka v několika variantách moření.

Milovníci pravoúhlých tvarů zase přivítají prkénko obdélníkové – samozřejmě na mísu stejného tvaru, které patří většinou k těm nad tisíc korun. A rodiny s malými dětmi si nejspíš vyberou takzvané integrované prkénko – tedy s variantou pro dospělé i pro děti.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?