Pokud potřebujete zesvětlit nebo zvětšit váš byt, vsaďte na sklo

 Interier 
29. listopadu 2017 07:38 / Marie Popelková
  0
📷
8 fotografií v galerii
Sklo je oblíbený materiál v každém moderním interiéru Internet
Sklo bytoví architekti velmi rádi využívají, a to nejen jako výrazný výtvarný prvek, ale i jako materiál, díky kterému se dá opticky zvětšit malý prostor. Sklo umí také udělat z tmavého bytu o poznání prosvětlenější interiér.

O sklu je známo, že je to křehký materiál, díky moderním technologiím to už ale pravda být nemusí. Například kalená skla jsou velmi odolná a rozbití takovéhoto materiálu je při běžném provozu domácnosti téměř nemožné.

Využití skla v interiéru

Sklo může mít v bytě velmi široké využití - lze si například pořídit celoskleněné dveře, vytvořit ze skla dělící příčku, skleněné existují i obklady a pokud sklo opravdu milujete, lze z tohoto materiálu pořídit i čelní plochy koupelnového a kuchyňského nábytku. Ze skla se už dnes dají pořídit i radiátory, o kterých jsme psali před časem.

Podle způsobu využití je pak potřeba pořídit určitý typ skla. Například na výplně dveří postačí jednovrstvé kalené sklo o síle 8 milimetrů. Pokud ale budete chtít celoskleněné dveře, bude vhodná síla o milimetr větší. Pokud se rozhodnete pro celoskleněnou stěnu, mějte zase na paměti, že pod ní nesmí vést podlahové topení - kotvení skla k podlaze by totiž topný systém mohlo poškodit.

Co se týká materiálu, budete muset sáhnout po laminovaném kaleném skle o síle 10 mm. V případě skleněné podlahy nebo schodiště budete potřebovat laminované kalené sklo o síle 10, 12 nebo 16 mm. Velmi moderní jsou skleněné obklady stěn - na ně vám postačí jednovrstvé kalené sklo o síle 6 milimetrů.

Druhy skel

Trh nabízí celou škálu typů skel, například Laminované sklo, Float, Satináto, Planibel nebo Grafosklo.

Laminované sklo se vyrábí plošným spojením dvou nebo i více tabulí skel, mezi kterými je umístěna bezpečnostní fólie. Při rozbití se tak nerozpadne na miliony ostrých střepů, ale na neostré střepy, které zůstanou ve fólii.

Float je nejběžněji používané, kalené čiré sklo, se kterým se dá dále pracovat. Lze na něm vytvořit pískovaný nebo gravírovaný povrch.

Satináto, Matelux a podobně je označení pro jednostranně leptané sklo, také nazývané „ledové“ sklo. Je průsvitné, člověk přes něj vidí jen rozostřené obrysy. Využívá se například u dveří, kde chcete zachovat trochu soukromí.
 
Planibel, Lacobel, Matelac, Lacomat a další - to jsou obchodní názvy pro celoplošně barevné sklo. Jde o čirá skla, na jedné straně pokrytá dvousložkovým lakem matovaného vzhledu.

Existuje ale mnoho dalších druhů skla, třeba smaltovaná skla (například Colorbel) nebo speciální designové sklo s vnitřním motivem (Grafosklo), který je tvořen buďto digitálním tiskem na fólii, nebo textilií. Grafosklo se používá nejen na dělicích skleněných příčkách, ale také jako dvířka koupelnových skříněk a zásuvek.

Proč je sklo tak oblíbený materiál

Sklo je sice křehký, ale na druhou stranu tvárný materiál. Výhodou je také jeho poměrně snadná údržba. Na jedné straně je světelně velmi propustný, ale na druhou stranu dokáže poskytnout také vysoké nároky na zvukovou izolaci a bezpečnost.

Z vizuálního hlediska do každého interiéru vnese tento materiál vzdušnost, lehkost a celkový vzhled místnosti se opticky odlehčí, prosvětlí a zvětší.

Skvěle v interiéru vypadají i nejrůznější skleněné doplňky, ať už jde o svítidla, vázy, mísy, svícny a podobně. I když i v souvislosti se skleněnými doplňky je trochu nutné zohlednit ostatní styl vybavení bytu, velkou výhodou skla je jeho jednoduchost, díky které se hodí snad ke všem možným interiérovým stylům. Záleží jen na barvě a tvaru skleněného doplňku.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47