Prodáváte dům či byt? Podívejte se, jak vydělat o desítky tisíc víc

 Interier 
15. září 2018 09:58 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Home staging je malým kouzlem pro vaši nemovitost Depositphotos
Prodávat dům či byt přes realitní kancelář je jistota. Stále více lidí však volí prodej na vlastní pěst. Vzorů smluv, rad a zkušeností jiných prodávajících je plný internet. Trocha úsilí vám ušetří ranec peněz za tučnou provizi makléřům. A další desítky tisíc vám pomůžeme vydělat my.

Dříve makléři radili před prodejem pokud možno všechno vyklidit, aby zájemce nebyl ovlivněn vaším vkusem, nábytkem, nabyl dojmu většího prostoru a mohl zapojit svoji fantazii, jak by si prostory vybavil po svém. Ukázalo se však, že fádní fotografie prázdného bytu či domu případné zájemce mohou i odradit od návštěvy, i když může být stav nabízené nemovitosti sebelepší. Holé stěny, často už bez vypínačů a světel, s trčícími dráty, evokují spíše vybydlené prostory. Ale vy přece chcete zaujmout a prodat co nejlépe, nebo ne?

První dojem je nejdůležitější

Ať už jde o zboží za pár korun nebo nemovitost za miliony, pravidla prodeje jsou stejná. První kupují oči. Řekněte sami, sáhnete v obchodě raději po fádním obalu s jednoduchým nápisem nebo takovém, který hýří barvami a obrázky? A to stejné platí u nemovitosti: zaujmou vás spíše čtyři holé stěny nebo interiér jako ze žurnálu?

Začalo to v Americe

Z aranžování bytu či domu před prodejem se v 80. letech stal dokonce samostatný obor. Návrháři interiérů ve Spojených státech našli díru na trhu a vrhli se ji zaplnit se vší vervou. A tak se zrodil Home staging (čti „houm stejdžin“). Ze zámoří se tento trend dostal do Evropy a rychle se rozšířil. Není divu. Zatímco vystěhované nemovitosti často čekaly na svého nového majitele i několik měsíců, u těch naaranžovaných se dveře prakticky netrhly.

Rekonstrukce nebo Home staging?

Mnoho lidí, dle průzkumů častěji ženy, trvají na tom, že se byt či dům musí před prodejem rekonstruovat. Často je za tím mylný dojem, co si kupující bude myslet o tom, že třeba nemáte vymalováno, dveře vržou, parkety by chtěly přebrousit a ty žaluzie v kuchyni nejdou vytáhnout… Opak je pravdou. Rekonstrukce nezvýší cenu nemovitosti o tolik, aby se vám investice vrátila, natož něco vydělala. Zatímco šikovně provedený Home staging je sázkou na jistotu.

Další plus pro Home staging

Je prokázáno, že za minimum úsilí věnovaného Home stagingu dosáhnete buď rychlejšího prodeje, nebo vyšší ceny. A tento nárůst může být až o závratných 10 %! A to už se vyplatí najmout si specializovanou firmu. Vaše investice bude v řádech tisíců korun, které se vám ale několikanásobně vrátí nazpět. Funguje to jednoduše. Odborník na Home staging si vaši nemovitost přijede prohlédnout, zkušeným okem posoudí, co by se s ní dalo provést, aby se lépe prodávala, a také vše zařídí.

To znamená, že do vlastních skladů odveze vše, co se mu do výsledného efektu nehodí, a naopak přiveze své doplňky: závěsy, obrazy, zrcadla, dekorace, ale třeba i koberce a nábytek. Po úspěšném prodeji si pak vše zase odveze. Koneckonců, zkuste sami v naší fotogalerii posoudit, zda se vám nemovitost líbí více před či po zásahu odborníků. Tipy na příjemné oživení vašeho bytu či domu s pomocí květin si můžete přečíst zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?