Trápí vás na zahradě přemnožení hraboši? Existují rostliny, které je spolehlivě vypudí

 Exterier 
21. srpna 2019 12:53 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Přemnožení hraboši ničí zahrady Internet
Na mnoha místech České republiky se lidé potýkají s přemnoženými hraboši. Ti ničí nejen úrodu zemědělcům, ale devastují také zahrádky. Pokud už nevíte, jak s nimi zatočit, zkuste jim nastražit do cesty rostliny, které tito malí hlodavci nesnášejí.

Hraboš, kam se podíváš. Takto doslova vypadá situace na mnoha místech České republiky. Hlodavci se kvůli mírné zimě silně přemnožili a lidé zoufale hledají způsoby, jak je zničit. Několik hrabošů možná zadáví kočka nebo pes, ale hlodavců je tak obrovské množství, že jen práce domácích mazlíčků na jejich eliminaci často nestačí.

Pokud se nechcete uchýlit k chemickým prostředkům na hubení hlodavců, můžete proti hrabošům vytasit poněkud jinou zbraň, a to správné druhy rostlin, jejichž vůně tyto škůdce odpuzuje.

Hraboš dokáže vyplenit celou zahradu

Svým vzhledem hraboš nápadně připomíná myš, ale na rozdíl od ní se živí zásadně bezmasou potravou.

Hraboš hloubí malé, oválné chodby a zanechává často množství malých děr, čímž značně poškodí trávník. U vchodů do jeho chodeb často bývají kupky vyhrabané hlíny a na povrchu půdy jsou mezi jednotlivými vchody vyšlapané cestičky. V zahradě za sebou nechají hotovou spoušť - svými hlodáky drtí listy, stonky, cibule a oddenky užitkových i okrasných rostlin. Pochutnávají si také na mladých dřevinách, ohlodávají kmeny nad zemí i kořeny těsně pod povrchem.

Prevence spočívá v čistotě

Nejlepší je udělat vše pro to, aby se hraboš na vaši zahradu vůbec nenastěhoval. To můžete částečně sami ovlivnit. Hraboš totiž nemá rád uklizenou zahradu, kde vládne perfektní pořádek. Snažte se proto pravidelně odstraňovat z pozemku listí, spadané ovoce a pro jistotu zlikvidujte i staré komposty či zarostlá místa, kde se hraboši rádi ukrývají.

Pokud máte na zahradě užovky nebo ježky, můžete se radovat. Právě tato zvířata si totiž na hraboších s oblibou pochutnávají. O tom, jak z domu vypudit myši, jsme psali zde.

Rostliny odpuzující hraboše

Pokud už se vám na pozemku hraboši usídlili, můžete se je pokusit vyhnat pomocí rostlin, které nesnášejí. Jde například o pryšce, řebčíky, afrikány, laskavec nebo česnek. Zkuste je na pozemek vysadit, možná hraboši dobrovolně z vaší zahrady utečou.

Pryšec

Tyto vděčné trvalky porostou na slunci i ve stínu a na zahradě prokáží skvělé služby. Pryšců existuje přes dva tisíce druhů, takže je z čeho vybírat. I když jsou květy pryšců poměrně malé a nenápadné, jde o velmi dekorativní rostliny. Upoutají zejména tvarem, texturou a proměnlivou barvou. Kromě základní zelené a jejích odstínů najdeme pryšce žlutě či bíle panašované, červené či skoro černé. Obecně jsou pryšce nenáročné druhy. Půdu preferují humózní, ale snesou i méně kvalitnější typy. Cennou vlastností je i jejich tolerance k horšímu vláhovému režimu. Většina běžných druhů i bez zimní ochrany přečká mrazy okolo –20 °C bez úhony.

Řebčík

Řebčíků existuje přes sto druhů a jeden je krásnější než druhý. Květy mohou být fialové, žluté, temně červené, růžové i žlutozelené. Řebčíkům vyhovuje stanoviště s jasným rozptýleným světlem až polostínem. Půda by měla být velmi dobře propustná, hlinitopísčitá, která má schopnost udržet se stále vlhká, ne však rozmáčená – cibule jsou totiž na mokro i na vysušení citlivé. Cibule vysaďte na podzim asi 6 – 10 cm hluboko a rostliny lze pak množit dělením trsů.

Afrikán

Afrikán je zahradní rostlinou nejen okrasnou, ale hlavně ochrannou. Vyskytuje se v asi padesáti odrůdách. Kvete žlutě a oranžově od jara až do prvních mrazů. Potřebuje propustnou humózní půdu. Pěstovat ho lze ze semínek i ze sazeniček. Není náročný na péči, vydrží i nepravidelnou zálivku.

Laskavec

Jedná se o krásnou dekorativní letničku. Její převislé klasy, dlouhé až 0,5 m, jsou podle druhu v červenofialové, zelenočervené nebo zelené barvě. Není náročná na pěstování. Má ráda slunné stanoviště chráněné před větrem. Lépe roste ve vápenité, humózní půdě. Za sucha je nutno vydatně zalévat. A pozor, rostlina je poměrně choulostivá na mráz. Ze semen laskavce se mele mouka, oblíbená u vyznavačů zdravé výživy. Jedlé jsou také listy plné vitaminů a minerálů.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?