Pistáciové skořápky nevyhazujte, jsou ideálním pomocníkem v zahradě. Jako mulč i odpuzovač slimáků

 Exterier 
14. června 2021 10:50 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pistácie můžete využít kompletně celé Pixabay
Jestli zbožňujete pistácie, tak vám poradíme, co dělat s prázdnými skořápkami. Divili byste se, jaké mají využití.

Spousta organického odpadu, který vyprodukujeme, má své druhotné využití. Ať už jsou to vaječné skořápky, kávová sedlina, vylouhovaný čaj nebo voda z vařených brambor. Ale stejně dobře se dají využít i skořápky z pistácií. A je jedno, zda jsou z nesolených nebo pražených oříšků. Slanou variantu je jen potřeba před použitím vyprat v teplé vodě a zbavit ji zbytku soli, která by mohla poškodit rostliny a půdu.

Jako mulč

Pistáciové skořápky obsahují uhlík a další látky, které prospívají rostlinám. Kromě toho pomáhají v půdě udržovat vlhkost a tím pádem i zvyšovat úrodnost. Proto je můžete využít jako mulč. Až jich budete mít dostatek, promíchejte je s dřevní štěpkou, kůrou, listy nebo jiným organickým materiálem a nasypte na záhony. Takto budete mít na roky vystaráno o kvalitní mulč, protože skořápky se poměrně pomalu rozkládají. Zbytek klidně vyhoďte do kompostu. Skořápky můžete také předtím rozdrtit, aby se jejich rozkládání urychlilo.

Vhodné i pro květiny 

Kromě záhonů je můžete také použít pro pokojové a balkonové květiny místo keramzitu. Navíc tak ušetříte i za substrát, kterého pro hluboké dekorativní květináče potřebujete opravdu hodně, i když rostlinám je to zcela jedno. Na dno květináče nasypte zhruba dva až tři centimetry pistáciových skořápek, na ně teprve nasypte část zeminy, do níž zasadíte rostlinu. Skořápky navíc budou fungovat jako drenáž, takže se nemusíte bát toho, že by rostliny byly někdy doslova utopeny ve vodě.

Dekorace i jako past

Trápí vás nájezdy slimáků? Pak proti nim vytaste zbraň v podobě pistáciových skořápek. Jednoduše je rozsypejte kolem rostlin. Díky tomu vytvoříte hrubý koberec, který tito škůdci jen obtížně budou překonávat. Zvýšit tuto ochranu můžete pomocí ještě dalších prostředků, o nichž jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47