Obrubník jako praktický i estetický prvek v zahradě

 Exterier 
23. srpna 2018 14:35 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Zahradní obrubníky působí v zahradě vznešeně Shutterstock
Pokud chcete na vaší zahradě čisté okraje záhonů, pak vám k tomu pomůžou obruby. Obruby jsou velmi praktické i při správně zvoleném typu i hezké vzhledově.

Obruby jsou vhodné jako lem zahradních pěšin, přechod mezi trávníkem a záhonem, ale také zabraňují šíření a přerůstání kořenů. Existuje několik typů, ze kterých si můžete vybrat.

Plastové obrubníky

Plastové obrubníky nabízí jedinečný vzhled, vysokou kvalitu a také dlouhodobou životnost. Při jejich výběru se musíte zaměřit na to, jakou má stabilitu proti účinkům UV záření. Jejich výhodou je snadná pokládka, mají širokou škálu možností, díky jejich pružnosti umožňují tvarovat obrubníky do různých tvarů. 

Betonové obrubníky

Betonové obrubníky jsou velmi stabilní a trvanlivé. Většinou se hodí i často prodávají je stejným vzorům dlažby.

Betonové obrubníky nabízí různé povrchy i barvy. Beton může být šedý, pískový, cihlový, červený, hnědý, šedý nebo černý. Tvar a reliéfní povrch mohou imitovat podobu dřevěných prken, pražců (i s otvory po vrutech) či trámků, pískovcových bloků, starých otlučených cihel, naskládané břidlice či dřevěné palisády.

Různé tvary nabízí možnost vytvářet různě tvarované úseky. Jejich nevýhodou je pracnější pokládka a křehkost.

Dřevěné obrubníky

Dřevěné obrubníky se většinou vyrábějí ve dvoumetrových pásech s půlkruhovým průřezem. Ale není to jediná možnost. Dřevo do zahrady patří a vynikne i jako obruba. Jeho nevýhodou je, že je potřeba o něj pečovat, především ho ošetřit proti vlhkosti, ale je možné zakoupit i již ošetřené. Tím zvyšujete jejich životnost. Více o zahradních obrubnících se dozvíte zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?