Chcete si pořídit nafukovací bazén? Má to své klady i zápory

 Exterier 
16. června 2018 13:03 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nafukovací bazény mají velké množství příznivců Shutterstock
Mít na zahradě bazén už dnes není nic neobvyklého. Někdo si nechá zabudovat do země profesionální bazén, někdo dá přednost nadzemnímu. Pokud chcete ušetřit, obvykle zvolíte bazén nafukovací. Než si ho ale pořídíte, je dobré vědět, co vás s takovým bazénem čeká.

Asi největší výhodou nafukovacího bazénu je jeho snadná instalace a nízká cena. Stačí ho prakticky přinést domů, najít mu na zahradě nejlepší místo, nafouknout a můžete se začít koupat. O výhodách zapuštěných bazénů jsme psali zde.

Výhody nafukovacích bazénů

  • cenově dostupné
  • jednoduchá a rychlá montáž
  • boční stěny z odolného, třívrstvého PVC a polyesteru
  • snadná manipulace
  • rychlé zazimování

Kam bazén umístit

Pro nafukovací bazény je vhodný jakýkoli rovný podklad. Nedoporučuje se podklad z písku, jelikož ten má tendenci se pod bazénem hýbat. Použijte raději kompaktní zeminu pro vyrovnání podkladu. Na nerovných podkladech je bazén vystaven napětí a hrozí riziko toho, že se bazén poškodí.

Pod bazén je také dobré položit plachtu, aby se spodní část nepoškodila například o beton. Pokud dáte bazén na trávník, počítejte s tím, že v důsledku nedostatku světla a hmotnosti bazénu bude váš pažit poničen. Chvíli to pak potrvá, než se trávník v daném místě zase vzpamatuje.

Napouštění vody

Bazén můžete napustit až do 80 % jeho objemu. Kruh pumpujte do té doby, dokud nebude mít horní část kulatý tvar a nebude tvrdá. Vždy ale nechte nějakou vůli, protože by mohlo dojít k prasknutí nebo k poškození švů.

Nezapomeňte v bazénu pravidelně měnit vodu. To, jak často, záleží na mnoha okolnostech, například jak často ho používáte, zda ho zakrýváte horní plachtou, jestli do něj dáváte správné bazénové chemie a podobně.

Nevýhodou nafukovacích bazénů bývá poněkud složitější čištění. Nelze u něj totiž použít bazénový vysavač.

Zazimování

Pokud se rozhodnete pro nafukovací bazén, nesmíte zapomenout ho před nástupem zimy pečlivě uschovat. 

Bazén je podle odborníků ideální schovat nejpozději ve chvíli, kdy teplota klesne pod 7,5 °C. Samozřejmě, že než ho uklidíte a schováte do tepla, je nutné bazén pořádně vyčistit a vysušit.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve