Jak vybrat dřevo na topení v kamnech, aby oheň dlouho hořel a dostatečně ohřál místnost

 Tipy a inspirace 
18. prosince 2020 11:50 / Eva Vogelová
  3
📷
6 fotografií v galerii
Dřevo, které naskládáte do kamen, musí být dostatečně vyschlé Pixabay
Venku přituhuje. Teploty se dostávají pod bod mrazu, takže je nutné si doma dobře zatopit. Pokud vlastníte krb či krbová kamna, patrně přemýšlíte o tom, jakým dřevem topit. Neměli byste ho vybírat náhodně nebo výhradně podle ceny dodavatele. Potřebujete dřevo, které bude mít vysokou výhřevnost. Zjistěte, jaké je pro topení nejvhodnější.

Krby či krbová kamna dokáží skvěle prohřát místnost, ale potřebují k tomu kvalitní dřevo. Musíte však vědět, jaké si vybrat. Spolehněte se na osvědčené dřevo, u kterého budete mít jistotu, že vám dobře poslouží.

Dřevo musí být proschlé

Veškeré dřevo, které dáte do kamen, musí být dostatečně vyschlé. Vlhké dřevo má velmi nízkou výhřevnost. Nezateplí vám dostatečně místnost. Odpařuje se z něj voda a málo hoří. Navíc produkuje velké množství dýmu, což může způsobit i ucpání komínu. Mít zadýmenou domácnost, je patrně to poslední, co byste chtěli.

Navlhlé dřevo navíc uvolňuje dehet, který snižuje životnost kamen a krbů. Ujistěte se, že dřevo, které si u dodavatele koupíte, bude dobře vyschlé. Mělo by být alespoň rok staré. Pokud si pořídíte čerstvé dřevo, musíte ho nechat proschnout alespoň jeden až dva roky. Dobře vyschlé dřevo bude samozřejmě dražší, ale rozhodně stojí za to.   

Jaké dřevo si rozhodně na topení nepořizovat?

Pokud chcete, aby dřevo mělo dostatečnou výhřevnost a dlouho hořelo, nepořizujte si měkké dřevo. Jehličnany sice nejsou příliš drahé, ale shoří vám velmi rychle. Hodit se budou při rozdělávání ohně, protože se v kamnech rychle zvýší teplota a dřív se vám vyhřeje místnost.

Obsahují však mnoho smůly, kvůli které se zanese a ucpe komín. Nevhodné pro topení v kamnech jsou zejména smrky, borovice či modříny. Dále čtěte: Protopte přes zimu co nejméně. Inspirujte se tipy, které vám pomohou ušetřit peníze.

S jakým dřevem budete spokojení?

Vysokou výhřevnost mají tvrdá dřeva, která vydrží dlouho hořet, aniž byste museli každou hodinu přikládat. Když nebudete neustále myslet na to, že musíte přiložit do kamen, zbude vám více času a prostoru pro jiné činnosti.

Tvrdé dřevo mají některé listnaté stromy. Spokojení budete zejména s bukem, dubem, jasanem či habrem. Dobře vám poslouží i dřevo z ovocných stromů. Nevýhoda tvrdého dřeva je dlouhé vysychání, mělo by totiž schnout alespoň dva roky.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?