Za vytápění lze ušetřit peníze různě. Pomůže i digitální termostatická hlavice

 Technika 
04. března 2020 10:20 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Digitální termostatická hlavice je chytrý termostat Internet
V dnešní době nejedna rodina přemýšlí nad tím, jak snížit provozní náklady spojené s bydlením na minimum. Někdo se snaží ušetřit za vodu, jiný třeba za vytápění. A právě v tom mohou pomoci například digitální termostatické hlavice.

Digitální termostatická hlavice pracuje stejně jako její klasická mechanická varianta. Nabízí však některé funkce navíc. Mezi největší výhody digitální termostatické hlavice patří možnost nastavení různých teplot v čase. Dokáže také komunikovat s dalšími zařízeními pomocí bezdrátové sítě.

Úspora až 30 %

Digitální termostatická hlavice je vlastně chytrý termostat, který je připojený přímo na ventil radiátoru. Na rozdíl od jednodušší mechanické hlavice obsahuje elektroniku, která se plně stará o provoz a regulaci radiátoru. Umožňuje nastavit průběh vytápění (teplotu) v čase.

Pokud například odcházíte v určitý čas do práce, můžete si nastavit automatické snížení teploty v místnosti, anebo naopak její zvýšení při vašem příchodu. To by mělo vést k poměrně velkým úsporám – výrobci uvádějí, že digitální termostatická hlavice ušetří až 30 % energie za vytápění.

Pozná, kdy větráte

Častou a užitečnou funkcí digitálních termostatických hlavic je automatické rozpoznání větrání. V okamžiku, kdy otevřete okno a vzduch v místnosti se ochladí, rozpozná běžná termostatická hlavice nižší teplotu, otevře ventil a vy tak topíte „pánu bohu do oken“. Digitální hlavice s touto funkcí větrání rozpozná, a naopak ventil radiátoru zavře.

Další užitečnou funkcí je automatická letní údržba. Hlavice prostě během dlouhé nečinnosti radiátoru občas sama protočí ventil.

Vhodná i pro chytré domácnosti

Digitální termostatickou hlavici lze připojit i k chytré domácnosti. Je ale nutné si pořídit dražší typ, který umožňuje napojení na bezdrátovou domácí síť Wi-Fi. Tyto přístroje ale mohou mít větší spotřebu elektrické energie, rychleji se v nich totiž vybíjejí baterie.

Digitální termostatické hlavice se hodí hlavně do větších interiérů, v nichž je umístěno více radiátorů, tedy například do velkých panelákových bytů. Naopak v malém bytě s jedním nebo dvěma obyvateli vybaveném kvalitním termostatem nebude jejich úsporný efekt příliš velký.

Potřebuje napájení z baterie

Pokud se rozhodnete digitální termostatickou hlavici pořídit, je třeba si uvědomit, že zařízení je také nutno napájet elektřinou obvykle z tužkových baterií. Také je třeba brát v úvahu jejich hlučnost. Obsahují totiž motorek, jehož vrnění může citlivějším osobám v noci vadit. Při správné aplikaci však mohou digitální termostatické hlavice ušetřit nezanedbatelné množství energie. O tom, jak v domácnosti šetřit vodou, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?