Mol šatní je pro každou domácnost pohromou. Zaručeně fungující rady našich babiček

 Tipy a inspirace 
27. února 2020 11:46 / Hana Jordánová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Občas svou skříň řádně vyvětrejte, hlavně v zimě Depositphotos
Malý drobný motýlek stříbrné barvy nás vyleká vždy, když se nám mihne před očima. V našem šatníku totiž dokáže udělat nevratné škody. Motýlek je zajímavý tím, že k životu nepotřebuje pít, protože si potřebnou vodu vytváří metabolismem. Naštěstí se v dnešní době už nevyskytuje v takové míře jako dříve.

Mol šatní je pro obyvatele spousty domácností opravdovou pohromou. Oblečení jím může být někdy i zcela nenávratně zničeno, protože látka může být molem natolik znehodnocena, že proděravěná místa nelze spravit. Nemusí se ale primárně soustředit pouze na oblečení, předmětem jeho nežádoucí činnosti se mohou stát i koberce, deky a přikrývky. Do bytu se dostává šachtami od sousedů, anebo otevřeným oknem zvenku.

Mol šatní vám asi mnoho radosti neudělá, byť je to na první pohled krasavec. Na jeho stříbřitě se lesknoucí křídla však rychle zapomeňte.

Je často zaměňován s molem potravinovým, který se usazuje především v mouce, čaji nebo ovesných vločkách a cukru. Pokud má motýlek mola saténově lesklá křídla, pak se jedná o mola šatního. Má-li na křídlech tmavé skvrny, jde o jeho potravinového „kolegu“. V tomto článku se však zaměříme na boj proti prvně jmenovanému, tedy molu šatnímu.

Mol šatní – v dospělosti je neškodný

I když se většina lidí snaží likvidovat poletující motýlky mola šatního, který žije jen asi 2 týdny, pravdou je, že za poškození látek mohou larvy. Ty si nejvíce pochutnají na oděvech z vlny, ani len nebo bavlna jim však nejsou cizí. Mol šatní je velice přizpůsobivý, i tak je mu nejlépe v tmavých, teplých a vlhkých místech skříně nebo šatny, kde takové zázemí utváří především málo užívané oblečení, které se tak neprovětrává.

Vajíčka kladou samičky na místech, kde je nic neruší – například otevírání dvířek skříně. Jsou velice drobná a při dostatečné teplotě se z nich larvy vylíhnou již během týdne. Kuklu si následně larvy splétají i z vláken, která „tahají“ z látek oblečení. Během doby od vylíhnutí až k zakuklení se velikost larvy mnohokrát zvětší, a to především díky dostatku potravy – tedy materiálu látek. Rozhodnete-li se bojovat proti tomuto škůdci, zaměřte se proto na oblečení skladované v temných zákoutích a místech, s nimiž se často nijak nemanipuluje.

Zaručeně fungující rady našich babiček

Při likvidaci mola šatního nemusíte používat žádnou chemii nebo přípravky na bázi feromonů, vystačíte si klidně s radami našich babiček. Nejen, že jsou osvědčené, ale zároveň ekologické.  

  • Zavěste do skříně kytičku čerstvé nebo sušené levandule, jde o výborný odpuzovač.
  • Jako odpuzovače skvěle fungují i smrkové jehličí, rozmarýn, pepř, pomerančová kůra nebo klasické mýdlo, zavěste je do skříně ve vonných sáčcích.
  • Šatní mol nesnáší zimu, proto pokud to jde, nechte vymrznout celou skříň i s oblečením, a to například tak, že během zimy necháte v dané místnosti alespoň půl dne okno dokořán a skříň samozřejmě necháte otevřenou.
  • Pověste do skříně větvičku chmele, šatní mol nesnáší tuto pronikavou vůni.
  • Na dno nasypte kuličky pepře, až vyčichnou, vyměňte je za nové.

Pokud nevěříte moudrosti našich babiček, zkuste třeba i chemickou variantu. K osvědčeným praktikám se řadí chemické prostředky, které lze zakoupit v běžné drogerii. Prodávají se všelijaké lapače, tablety, gelové sáčky i spreje. Nemáte-li tyto průmyslové výrobky rádi, nezbude vám nic jiného, než likvidovat larvy „ručně“ (tedy z oblečení je vyklepat, a to následně vyprat).

Prevence

I přes výše uvedené způsoby, jimiž se lze mola zbavit, je nejlepší prevence, která mu neumožní rozmnožení. Do skříní proto zavěste sáčky s levandulí a udržujte její vnitřek v suchu. Nikdy do ní neukládejte špinavé nebo zpocené oblečení. Pot a organické zbytky jsou totiž pro moly přímo lahůdkou. Pravidelně ho kontrolujte, přeskládávejte a větrejte. Po vyprání dbejte, aby bylo oblečení, které vkládáte do skříně, absolutně suché. Jak dokonale vysušit oblečení, si přečtěte zde.

Abyste se tohoto motýlka navždy zbavili, musíte vytvořit takové podmínky, které k smrti nenávidí. Nesnáší světlo a hluk, vyrušuje ho dokonce pouhé otevření skříně. V místnosti, kde se vyskytuje, pravidelně větrejte a vpouštějte do ní co nejvíce denního světla. A navíc skříň, z níž motýlci vylétají, vykliďte a vytřete, napadené (rozkousané) oblečení vyhoďte a zbytek vyperte. Mol šatní je drobný škůdce, ale dokáže napáchat opravdu velké škody.

Co jste možná o molu šatním nevěděli

  • V případě ideálních podmínek je mol šatní schopen za rok vyvést až čtyři generace potomků.
  • Většina poletujících motýlků jsou samci, jelikož samice dávají přednost běhu.
  • Vyskytují se na celém světě kromě Antarktidy.
  • Jedná se o jeden z mála živočišných druhů, který je schopen trávit vlnu.
  • Dospělý motýl nepotřebuje pít, vodu si v těle vyrábí pomocí metabolismu.
  • Do skříně se dostane jednoduše tak, že přiletí náhodou oknem do bytu.
  • Celý životní cyklus mola šatního se odehrává v rozmezí 65 až 90 dní.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve