Někdo dává přednost kompostu, jiný kompostéru. Obojí má své výhody i nevýhody

 Exterier 
03. března 2020 12:27 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kompostováním získáte kvalitní hnojivo Internet
Mnoho vlastníků zahrad řeší dilema, zda mít na zahradě kompost nebo raději kompostér. Odpověď na tuto otázku není snadná. Oba způsoby kompostování mají totiž své plusy i mínusy.

Kompostovat zbytky ze zahrady nebo kuchyně je v posledních letech velmi populární. Díky nejrůznějším domácím designovým kompostérům už není kompostování cizí ani lidem, kteří třeba žijí v paneláku a žádnou zahradu nemají. Přírodní hnojivo pak dopřávají svým pokojovkám.

Lidé, kteří se rozhodnou kompostovat v bytě, nemají na výběr a musejí si vždy pořídit kompostér. Majitelé zahrad už ale volbu mají. Buď si založí kompost, nebo si pořídí kompostér. Oba tyto způsoby kompostování mají něco do sebe.

Kompost není kompostér

V prvé řadě je třeba si vysvětlit, jaký je rozdíl mezi kompostem a kompostérem. Pokud kompostujete volně na hromadě, jde o kompost. Jestli se rozhodnete kompostovat ve speciální nádobě, pořídíte si kompostér. První možnost s sebou nese nulové pořizovací náklady a teoreticky neomezenou kapacitu. Druhá možnost má zase tu výhodu, že ji využijete na zahradě i v bytě. Kompostéry se vyrábějí ze dřeva, recyklovaného plastu i pletiva.

Vše má svá pravidla

Příprava kompostu není žádná věda, ale i tak je třeba dodržet několik důležitých pravidel. Do spodní části patří hrubší materiál (dřevní štěpka, hobliny nebo dřevnaté stonky květin), který kompost provzdušní a zajistí odtok vody.

Vkládejte do něj různorodý materiál, například trávu, plevele, vlhké listí, zbytky zeleniny či ovoce, ale i čajové sáčky. Tomu všemu se říká zelený odpad, který má vysoký obsah dusíku. Do kompostu patří zhruba stejný podíl i tzv. hnědého, uhlíkatého odpadu – suché listí, větvičky, jehličí, piliny… Nikdy ale nepřidávejte odřezky masa, kosti nebo třeba zbytky z kočičího záchodu.

Míchejte vlhký (tráva) a suchý materiál (piliny), porézní (větvičky) s hutným (zbytky zeleniny) a hnědý (suché listí) se zeleným (vlhké listí). Když přidáte zeminu, získáte kvalitní humus.

S kompostérem máte omezenější možnosti. Těžko do něj přisypete drcené větve z ovocných stromů nebo spadané listí. Pro jeho obsah je ale zásadní, aby byl co nejpestřejší a aby se suchý materiál (například piliny) střídal s tím mokrým (zbytky zeleniny a ovoce).

Vhodné umístění

Zahradní kompost potřebuje správné podmínky, aby produkoval dobré hnojivo. Vyberte spíš tmavší a vlhčí kout zahrady. Kompostéry jsou oproti tomu navrženy tak, aby obstály na jakémkoliv místě. Ať už je postavíte na zahradu, do bytu nebo na balkon.

Údržba kompostu je snazší

Možná vás to překvapí, ale halda kompostu na zahradě se udržuje mnohem snadněji. Je lehčí zasáhnout do kompostovacího procesu, kontrolovat kompost a případně jej proházet. Tlející směsi tak zajistíte dostatečný přístup vzduchu, který je pro zajištění správného průběhu kompostování klíčový.

Pro překopání obsahu kompostéru musíte nádobu úplně rozebrat nebo z ní kompostovaný materiál vysypat. Což je mnohem náročnější varianta. A taky špinavější.

Vzhlednější je kompostér

Tlející rostliny, zbytky jídla a zemina – to nezní zrovna voňavá záležitost. A přesto, pokud proces rozkladu probíhá, jak má, kompostéru si skoro nevšimnete ani v kuchyni. Jediné, co by vás mohlo obtěžovat, jsou drobné mušky. Obzvlášť pokud se octomilky přemnoží, stává se z nich trochu otravná komplikace kompostování. O tom, jak se otravných octomilek zbavit, jsme psali zde.

Kompostér je také praktičtější v tom, když chcete kompost použít k hnojení květináčů nebo zahrady. Nádobu totiž stačí dole otevřít a trochu si odsypat. Pokud kompostujete na zahradě volně na hromadě, musíte vzít lopatu a nejdřív se prokopat na dno kompostu, kde je nejkvalitnější hnojivo.

Pozor na plevel a škůdce

Problém je, že ve většině kompostérů probíhá pouze tzv. studené kompostování, při kterém se neprohřeje všechen kompostovaný materiál. Tím pádem se směs pomaleji rozkládá, nedochází k její hygienizaci a je třeba ji pořádně proházet.

Hygienizace je chtěný proces ničení semen plevelů a zárodků chorob. Pokud neprobíhá pořádně, může se stát, že si zahradu nebo květiny pěkně zaneřádíte plevelem či škůdci.

U klasického kompostu se zase potýkáte s osycháním vrchní vrstvy, ve které pak kompostovací proces probíhá pomaleji nebo vůbec. To ale snadno vyřešíte proházením kompostu a přikrytím vrstvou geotextilie.

Výživnější hnojivo získáte z kompostu

Pokud vám ale jde o kvalitu hnojiva, kompost v tomto ohledu jednoznačně vede. Sice musíte vynaložit trochu více práce, ale výsledek za to stojí. Alespoň pokud máte zahradu, na které pěstujete hlavně ovoce a zeleninu. Pokud tedy máte na pozemku vhodný prostor pro poněkud nevzhlednou hromadu kompostovaného materiálu, neváhejte a kompost si založte.

Jestliže ale chcete v zahradě spíše relaxovat, nekazte si výhled a pořiďte si kompostér s víkem.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?