Na co se zaměřit předtím, než si pořídíte novou postel

 Interier 
09. února 2020 12:36 / Eva Vogelová
  0
📷
8 fotografií v galerii
Kvalita postele je základ pro dobrý spánek  Depositphotos
Kvalitní spánek je velmi důležitý. Díky němu se během dne budete cítit odpočatí a plní energie. K tomu, abyste se dobře vyspali, si potřebujete vybrat vhodnou postel. Jak na to?

Koupi postele byste si měli dobře promyslet, protože na ni budete spát několik následujících let. Při výběru vhodného lůžka se zaměřte zejména na konstrukci, rošt a matraci. Rozhodně byste se s rozhodováním neměli unáhlit. Potřebujete kvalitní postel, abyste se každé ráno neprobouzeli rozlámaní a unavení.

Konstrukce

Možná máte dojem, že na celkové konstrukci postele příliš nezáleží. Opak je pravdou. Robustní a kvalitní spoje zaručí stabilitu a pevnost celé postele. Díky tomu se vám nestane, že by vám lůžko začalo vrzat.

Výška má vliv na uléhání a vstávání. Optimální výška postele i s matrací by měla být čtyřicet pět až padesát pět centimetrů. Postel by neměla být příliš nízká, protože jde od země chlad a víří se tam prach.

Šířka lůžka pro jednoho člověka by měla měřit zhruba devadesát centimetrů, aby se mohl pohodlně přetáčet. Lůžko by mělo být zhruba o dvacet pět centimetrů delší než je délka konkrétního jedince.

Rošt

Rošty, které se používají nejvíce, jsou lamelové, laťkové, polohovací a motorové. Lamelové unesou větší zátěž. Za kvalitní se považují ty, které mají hodně lamel naskládaných vedle sebe bez větších mezer. Hodí se na ně pěnové či latexové matrace.

U laťkových roštů by stejně jako u lamelových neměly být moc velké mezery. Dbejte na to, aby měly maximálně tři až čtyři centimetry. Na laťkový rošt si můžete pořídit pěnovou či pružinovou matraci.

Polohovací rošt má polohovací mechanismus. Můžete si s ním polohovat, jak je vám to příjemné. Měli byste však dbát na to, abyste si pořídili polohovací rošt, se kterým půjde snadno manipulovat.  

U motorových polohovacích roštů stačí stisknout tlačítko a sám vás dostane do pozice, jaká vám bude vyhovovat. Tento druh roštu je vhodný převážně pro jedince s omezeným pohybem.

Matrace

Kvalitní matrace je základ. Můžete mít kvalitní konstrukci lůžka či vhodný rošt, ale pokud si nevyberete dobrou matraci, bude se vám spát špatně. Nejpoužívanější jsou pěnové, latexové a pružinové.

Pěnové matrace si můžete pořídit z paměťové pěny, biopěny či studené pěny. Všechny jsou měkké a příjemné na dotek. Biopěna by měla být vyrobena alespoň částečně z přírodních materiálů.

Latexové matrace jsou vyrobeny ze syntetického a přírodního latexu. Výhodou je jejich pružnost. Po zátěži se vrátí do svého původního stavu, takže se rychle neproleží. Mohou je využít i alergici.

Pružinové matrace jsou spojené ocelovými dráty. Váha jednoho člověka se rozloží mezi vícero pružin. Pružinové matrace jsou vhodné pro ty, kteří preferují tvrdé matrace. Dále čtěte: Jak by měla být zařízená ložnice, aby se vám v ní dobře spalo?   

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod