Čištění sedaček má svá specifika. Každý materiál si žádá jinou péči

 Interier 
01. září 2019 11:14 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Čištění sedaček má svá specifika Depositphotos
Sedací soupravu má snad každá domácnost. Někdo má malou, jiný velkou, a to podle dispozice bytu. Sedačky se také vyrábějí z různých materiálů. Pokud chcete sedací soupravu udržovat v čistotě, je dobré vědět, z jakého materiálu je vyrobena, každý totiž vyžaduje určitý způsob čištění.

Sedací souprava se obvykle nachází v obývacím pokoji, kde se schází celá rodina. Lidé na ní jen tak lenoší, dívají se na televizi nebo si dopřávají něco dobrého k snědku. Jde o velmi často využívaný kus nábytku, a tak není divu, že se poměrně brzy ušpiní. Obzvláště pokud máte malé děti nebo domácí mazlíčky. Každý materiál ovšem vyžaduje jinou péči.

Mikroplyšový potah

Mikroplyšové sedačky jsou velice dobře čistitelné. Většinu skvrn je možné téměř na 100 % odstranit. Jedná se o potah, který o něco více absorbuje nečistoty a prach, což ale vychází ze struktury povrchu, který má delší vlas. Kvůli tomu proto odborníci doporučují častější čištění mokrou cestou. Zažraná špína a mastnota jsou časem na sedačce vidět a jiný způsob čištění již v tomto případě obvykle nepomůže.

Mikroplyš vzniká tak, že se na pevnou nosnou tkaninu nanese lepidlo a pomocí elektrostatického pole jsou do něj přitahována jemná syntetická vlákna. Látka je velmi dobře odolná proti otěru. Při čištění je však velmi důležité se vyvarovat chemikálií, které by mohly rozpustit vrstvu lepidla.

Bavlněný potah

Bavlněné potahy jsou na údržbu obzvláště náročné. Chemické přípravky mohou poškodit vlákno nebo vybělit barvu a sedačku tak nenávratně poškodit. Při čištění bavlněných sedaček byste měli používat výhradně přípravky určené na přírodní vlákna. Zejména u přírodních vláken doporučují experti přenechat čištění specializovaným firmám. Některé bavlněné potahy lze ze sedacích souprav sundat a nechat je vyprat v pračce.

Pokud se pustíte do čištění bavlněného potahu, vyhněte se agresivním chemickým prostředkům na bázi chlóru.

Žinylka

Žinylkové příze mohou být z acrylu, polyesteru i polyamidu. Jde o dobře čistitelný materiál, a to i v případě skvrn.

Problémem mohou být pouze místa, kde dochází k vyššímu tření, pokud se materiál rozedře a špína se dostane do něj, čištění už nemusí být stoprocentní.

Kůže

Zvláštní péči vyžaduje také kůže. Kožené sedačky jsou zpravidla mnohem dražší než sedačky s umělými potahy, a proto byste o ně měli pečovat tak, aby vydržely co nejdéle. Na čištění by měl být používán pouze čistý bílý namočený hadřík s trochou mýdla, aby se nestalo, že kůži nenávratně obarvíte. O tom, jak vybrat koženou sedačku, která vydrží, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod