Vybíráte si lednici a nevyznáte se v jejich terminologii? Tady máte návod

 Interier 
25. srpna 2019 10:08 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Lednice je ikonou každé moderní domácnosti Depositphotos
Pokud si vybíráte ledničku, možná jste také zahlceni celou řadu termínů, názvů a funkcí, které nabízejí. A často se tyto názvy ještě liší podle výrobce. Jak se v tom tedy vyznat?

Lednička je ikonou každé kuchyně a pro mnohé její nejoblíbenější část. Každému vyhovuje něco jiného, proto je nutné si ji vybírat podle vašich potřeb. A v tom může být mnohdy problémy. Každá lednice nabízí zcela jinou "speciální" funkci. A někdy jde skutečně jenom o trochu jiný název, ovšem funkce stejná.

Nenámrazová

Total No Frost, No Frost, Frost Free. Také vám jde z těch názvů hlava kolem a nevíte, co je lepší? Vesměs jde vlastně o jednu a tu samou funkci, při níž se v lednici netvoří námraza. Nicméně každá z nich má trochu jiný výsledek. Toho nejlepšího dosáhnete s technologií No Frost nebo Total No Frost. Jde vlastně o to, že v zádní části lednice či na stropě je panel s otvory, skrze které proudí suchý chladný vzduch z mrazáku, kde je podobný panel. V případě takto konstruované lednice nebudete mít nikdy problém s námrazou ani v chladničce, ani v mrazáku.

Kombinace

U některých lednic se také můžete setkat s terminologií statického chlazení. Taková lednice nemá uvnitř panel s otvory, ale námraza, která se zde objevuje, je automaticky odtavovaná a odváděna ven z lednice. Mrazák pak bývá obvykle bez jakékoliv technologie, což znamená, že jej budete muset čas od času odmrazit, či je vybaven technologií No Frost. Při nákupu lednice si tak její interiér raději dobře prohlédněte.  

Počty kompresorů

To, zda zvolit lednici s jedním či dvěma kompresory, bývá často také oříšek. Málokdo ví, k čemu vlastně taková funkce je. Kombinované chladničky už mívají poměrně běžně samostatné ovládání chladničky a mrazničky. U těch, které mají dva kompresory, umožňuje vypnout samostatně oddíl chladničky a mrazáku. Velmi běžně se však můžete setkat s lednicí, která má dva okruhy chlazení, ale používá pouze jeden kompresor a není tedy možné vypnout samostatně jeden nebo druhý oddíl nezávisle na sobě. Samozřejmě, že lednice s dvěma kompresory jsou také mnohem dražší. Novinkou je také invertorový kompresor, který se vyznačuje velice tichým chodem a hlavně nízkou spotřebou energie. 

Party a dovolená  

Zajímavou funkcí je Dovolená (Holiday), či Párty mode. První z funkcí možňuje v případě potřeby zvýšit teplotu v lednici přibližně na 12 °C a udržet teplotu v mrazáku po -18 °C a tím nabídnout nižší spotřebu jako kompromisní řešení. Tato funkce se ale obvykle vyskytuje právě u dvoukompresorových lednic. Protipólem této funkce je párty mode. Jde o speciální nastavení teploty, která vám umožní skutečně rychlé namrazení nápojů v mrazáku. Jako příklad můžeme uvést láhev vína, která se na optimální teplotu zchladí za 30 minut. Prasknutí láhve vlivem nízkých teplot se nemusíte bát, protože vás na správnou teplotu upozorní zvukový signál.

Kolik "Áček" 

To, co by vás při výběru nové lednice mělo hlavně zajímat, je energetická spotřeba. Přeci jen, chladnička je jeden z mála spotřebičů, který vám jede 24 hodin denně po celý rok. Tato spotřeba bývá označována třídami A až A+++. Samozřejmě platí, že čím více plus, tím o 20 % větší úspora energie. Takže například třída A+++ je až o 60 % úspornější oproti třídě A. 

Další vychytávky

Řada výrobců samozřejmě nabízí ještě speciální doplňkové funkce lednic. Mnohé z nich tak bývají vybaveny antibakteriální úpravou, zvukovou signalizací otevřených dveří, či Wi-Fi. Velká část lednic nabízí ještě funkce, díky nimž zůstane skladovaná zelenina a ovoce mnohem déle čerstvé. Ne však každý druh zeleniny či ovoce patří do lednice. Více na toto téma jsme psali zde. Stejně tak mohou být některé vybaveny chlazením dveří, takže se teplota v celém prostoru lépe udržuje konstantní. A zajímavým doplňkem může být ataké ionizátor či deodorizér. Jedná se o systémy, které pohlcují pachy, takže se chuť ani vůně potravin vzájemně nemíchají.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008