Jak udělat z bytu příjemnější místo plné energie

 Interier 
10. ledna 2019 17:55 / Jitka Holoubková
  0
📷
10 fotografií v galerii
Udělejte si do ložnice designové svítidlo z obyčejných vánočních světýlek Shutterstock
Jeden pohled, kterým bychom se mohli při přeměně či vylepšení bytu řídit, je východní filozofický směr zvaný Feng Shui. Jeho principem je žít v harmonii s naším životním prostředím, dosáhnout vnitřní rovnováhy a vnést více energie do různých oblastí života. Jsou ale i další možnosti, které náš byt zkrášlí. Napadlo vás někdy použít světýlka jako dekoraci nejen o Vánocích?

S novým rokem přichází i potřeba různé věci změnit, začít nově a jinak, dát některým oblastem života větší smysl. A protože místo, kde bychom měli čerpat energii, uklidnění a pohodu bez ohledu na okolnosti, je náš domov, asi bude dobré zamyslet se, jestli bychom neměli se změnami začít právě tady.

Feng Shui znamená vítr a vodu. Zatímco vítr energii rozptyluje, voda ji udržuje. A právě mezi těmito dvěma živly by měla vládnout rovnováha. Pokud jde o byt, je třeba věnovat pozornost všem jeho částem a místnostem.

Vchodové dveře a chodba jsou důležité

Hlavní dveře do vašeho domu či bytu jsou vaší vizitkou. Podle Feng Shui představují bohatství. Proto by měly být kvalitní, čisté, ale možná i něčím zajímavé. Inspirovat se můžeme třeba u Holanďanů. Museli byste opravdu dlouho hledat, když byste chtěli najít tuctové, levné, nevkusné či zanedbané vchodové dveře. Naopak se nepřestanete divit, kolik variant nádherných designů existuje.

U nás se však lidé venkovním dveřím u svých domů začínají věnovat až v poslední době. Někteří dokonce neváhají restaurovat zajímavé staré dveře či vrata i s veřejemi, protože zjistili, že tento zdánlivý detail posune vizáž domu o několik stupňů výše. Feng Shui také radí dát ke dveřím krásnou květinu nebo keřík a nezapomínat ani na osvětlení.

Pozornost dále věnujme i vstupní části do bytu či domu. Chodba nebo předsíň by měla být úhledná a uklizená, aby v ní mohla proudit energie. Kabáty, bundy a boty by měly být schované ve skříních a botnících. Dobrou službu také udělá velké zrcadlo a čerstvá květina. Jaké květiny se hodí do domácnosti podle Feng Shui, jsme psali zde.

Nechte proudit energii obývacím pokojem

Pokud jde o obývací pokoj, nepřežeňte to s nábytkem. Místo úložného prostoru a obývacích stěn, typických pro byty v době socialismu, věnujte pozornost spíš příjemnému posezení, kde se budete vy, rodina či přátelé cítit pohodlně. Sedačka přitom nemusí být nutně u stěny, ale je třeba vzít v úvahu její hmotnost a stabilitu. Někdy je jistější mít ji u zdi, která sedícímu poskytne větší oporu.

Důležité pro Feng Shui je ale například nestavět posezení hned u dveří. Podobně prý brání v proudění energie to, když je nad sedačkou umístěna police s knihami nebo s něčím jiným.

Jaké barvy a jaké květiny

Jako se například v kuchyni nedoporučuje kombinace červené a černé, protože zvyšuje agresivitu a nervozitu, měla by umírněnost v barvách vládnout i ložnici. Chcete se přece klidně a dobře vyspat. Proto volte odstíny béžové, špinavě bílou či starorůžovou, prostě neutrální barvy. Postel by také podle Fang Shui neměla být v jedné přímce s dveřmi. Po obou stranách manželské postele mají být noční stolky s lampičkami a například solná lampa na čištění vzduchu nebo aromatická lampa s přírodním esenciálním olejem.

U květin buďte také opatrní. Některé spotřebovávají mnoho kyslíku, což by vám při spaní mohlo vadit, ty s ostrými listy prý zase eliminují chuť na sex. O sušených kytkách Feng Shui říká, že vyvolávají myšlenky na smrt. Vhodná je například aloe vera, která čistí vzduch, nebo eukalyptus, který dokonce produkuje antibakteriální silice.

Vánoční světýlka nejen o Vánocích

Už jste někdy viděli, jak nádherně vypadá řetěz světel omotaný kolem čela postele či na zdi za postelí? Inspiraci naleznete v naší fotogalerii. Světýlka se také hodí pro osvětlení fotografií nebo poliček. Led osvětlení bude vypadat krásně jako dekorace do dětského pokoje. Sami při tom musíte odhadnout, na co jsou vaše děti dostatečně velké a zodpovědné.

Témata: feng shui, energie
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?