Nedělejte z ložnice skladiště. Co tam určitě nepatří?

 Interier 
05. ledna 2019 17:09 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Počítač nemá v místnosti s postelí co dělat Pixabay
Každý máme jiné bydlení, jiné prostorové možnosti. Přesto je dobré znát zásady, které nám říkají, jaký má být prostor, kde spíme. Čtěte dál.

Ložnice má být místem spánku, odpočinku a relaxace. U dvojic pak ještě i místem milostných her. V ložnici mnozí čteme, přemýšlíme. V ložnici také obvykle máme uložené oblečení. To všechno je správně. Co naopak správně není?

Nedělejte z ložnice skladiště

Je mnoho lidí, kteří po stěhování řeší problém, kam s nevybalenými krabicemi. Pokud existuje půda či sklep, krabice putují tam. A po čase nastává doba, kdy je vhodné je probrat a většinu věcí vyházet. Pak jsou ale byty, které nemají tento úložný prostor k dispozici a lidé si své krabice naskládají do ložnice. Začnou třeba pod postelí, aby nebyly krabice na očích a pokračují dál.

Potíž je v tom, že už vědomí, že ložnice obsahuje něco, co do ní vlastně nepatří, způsobí nepříjemné pocity, které brání správnému odpočinku. V krabicích se navíc drží prach, případně i roztoči. Ještě horší je, pokud krabice sice neobsahují staré harampádí, ale nějaký materiál, který se uvolňuje do prostředí ložnice. Může jít i o relativně neškodné, vodou ředitelné barvy, výtvarné pomůcky a další výrobky. Tyto látky mohou negativně ovlivňovat naše zdraví i náš odpočinek.

Ložnice není dílna

Mnoho lidí si kvůli nedostatku prostoru udělá z ložnice dílnu. Sice zde třeba neprovozují dřevovýrobu či kovovýrobu, ale i šicí stroj, který je zdrojem naší obživy, umí dokonale zabít všechny naše představy o tom, jak má vypadat místo k odpočinku a relaxaci. Je něco docela jiného, když máte šicí stroj jako zařízení, které vám způsobí občasnou radost, protože si na něm ušijete něco pěkného, než když se živíte šitím a úpravami oblečení a provozujete svou živnost v ložnici.

Do ložnice nepatří elektronika

Dnes je už prakticky nemyslitelné, aby lidé neměli své mobily na nočním stolku. Někteří mají dokonce v ložnici notebooky či počítače. A je to tak běžné i v dětských pokojích. Je dobré si uvědomit, že každý takový přístroj má kolem sebe měřitelné elektromagnetické pole. Navíc mnohé tyto přístroje komunikují na vysokých frekvencích s internetem. Displeje mobilů a počítačů vydávají modré světlo, které brání zdravému spánku, jak bylo již mnohokrát dostatečně prokázáno. Na citlivější jedince ale působí i obyčejný radiobudík nebo vypnutá televize.

Televize je ostatně kapitola sama pro sebe. Nejenže vydává ono modré světlo, které brání usnutí, ale ještě nás zaměstnává příběhy, které nás více či méně rozrušují. S možností navodit zdravý fyziologický spánek to pak nemá vůbec nic společného. Televize nepatří do ložnice s naprostou jistotou.

Pozor na barvy

Při zařizování ložnice je také dobré brát ohled na barvy stěn a vybavení. Jsme samozřejmě každý jiný, máme jiné oblíbené barvy. Někdo je extravagantní, jiný chce zase bílou klasiku. To všechno je možné, ale současně je třeba respektovat, že i v rámci našeho stylu by měla ložnice uklidňovat. Červená probouzí sexuální touhu, ale možná by v ložnici přece jen neměla převládat a postačí v několika doplňcích. Podobně to bude s barvou černou. Naopak zelená a modrá poskytnou větší uklidnění, ale pozor, abyste si nepřipadali jako v nemocnici. Růžová ložnice je akceptována některými ženami, kterým připomíná dětství, ale už méně jejich partnery. Barevnost by tedy měla zohledňovat společné zájmy těch, kdo v ložnici spí. Volíme spíš barvy uklidňující a vášnivost podtrhujeme doplňky.

Pozor na některé rostliny

Do ložnice nepatří rostliny pichlavé, které údajně oslabují sexuální touhu. Nemají tam co dělat rostliny, které jsou suché, ani sušené vazby. Též pozor na rostliny kvetoucí, protože jejich pyl a vůně mohou působit alergie a lákat hmyz. Vhodné jsou nenáročné rostliny jako tchýnin jazyk, fialka, břečťan, fíkus či filodendron. Více o tom si přečtěte v článku zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod