Pořizujete si novou matraci? Podřiďte její výběr i typu roštu

 Interier 
01. listopadu 2018 14:41 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Na každý typ roštu se hodí jiná matrace Internet
Zdravý spánek a volba matrace do určité míry závisí také na roštu vaší postele. Ne každý typ roštu je vhodný pro každou matraci a také ne každý rošt je pro vaše záda vhodný. Poradíme, jak vybrat ten správný.

Současná nabídka matrací na trhu je velice široká, a proto se v ní lidé těžko orientují a neví, která matrace je pro ně ta nejlepší. Při výběru matrace byste rozhodně měli hledět i na typ roštu.

Bezroštové postele

Jde o klasický způsob, jakým se postele dělaly dříve. Místo roštu máte pod matrací pevnou desku. Výhodou je, že se vyhnete nepříjemnému praskání destiček v roštu. Ale na druhou stranu, k matraci se nedostává vzduch, protože ji nelze spodem provětrávat. Bude se v ní tedy hromadit vlhkost, nečistoty i roztoči a budete ji muset mnohem pečlivěji udržovat, často čistit a často provětrávat. Desky navíc nemají žádnou pružnost, takže vaše záda docela trpí. I když jde o zastaralý typ postele, stále ještě existuje dost lidí, kteří podobné postele mají.

Nejlepší je se takové postele rovnou zbavit. Pokud to ale nejde, snažte se dodatečně do desky vyvrtat alespoň pár větracích otvorů. Co se týká matrací, na tento typ postelí se hodí pružinové nebo taštičkové matrace s min. výškou 15 cm a dostatečně vysokou krycí vrstvou složenou z několika materiálů, ale také matrace ze studené pěny s dostatečnou pórovitostí materiálu.

Postele s roštem

V posledních letech je naprosto běžné zabudovat do postele rošt, který má řadu výhod – je pružnější, příjemnější k vašim zádům i k matraci, navíc umožňuje spodní provětrávání matrace. Není tedy potřeba ji z postele vytahovat a sušit každé ráno. Roštů existuje několik typů – laťový, lamelový a segmentový.

Rozlišujeme také dva základní typy roštů z hlediska polohování, a to pevný a polohovatelný. Pevný rošt je rovný a nelze si ho přizpůsobit. Naopak ten polohovatelný nabízí celou řadu možností – lze zvýšit polohu hlavy, někdy i nohou, a je tedy vhodný i pro ty, kteří trpí zdravotními obtížemi. Stejně tak jej často využívají sportovci nebo lidé upoutaní dlouhodobě na lůžko. Platí ale, že polohovatelný rošt není vhodný zejména pro pružinové matrace, kterým vadí ohyb. O tom, jak pečovat o matrace, jsme psali zde.

Laťkový rošt

Laťkové rošty jsou naprostou klasikou – přišly v zásadě hned po deskových postelích. Nejsou příliš pružné, spíše dávají matraci dobrou a pevnou oporu. Rozhodující je pro tento typ roštu vzdálenost mezi jednotlivými žebry – ideální rozestupy jsou tři až šest centimetrů. Příliš malé mezery by bránily účinnému provětrávání, příliš velké by zase mohly způsobit propad matrace dírou. Laťkový rošt obvykle unese lidi s hmotností do 60 kg. Z toho důvodu jsou vhodné zejména pro děti.

Pokud řešíte, jakou matraci na laťkový rošt pořídit, máte docela široký výběr. Hodí se na něj například pružinové nebo taštičkové matrace s min. výškou 15 cm a dostatečně vysokou krycí vrstvou složenou z několika materiálů, matrace s kokosovou deskou, latexové matrace, matrace ze studené pěny se zónovou tuhostí i matrace z líné pěny se zónovou tuhostí.

Segmentový rošt

Segmentový rošt, nazývaný také talířkovitý, křidélkovitý nebo destičkový, se skládá z velkého množství segmentových prvků, které nejsou navzájem pevně spojené. Výhodou je velké pohodlí uživatele. Tlak se roznáší do více bodů a rošt se tak lépe přizpůsobuje zatížení těla. Tuhost jednotlivých segmentových prvků lze během užívání regulovat tak, aby vyhovovala momentální potřebě (např. změně váhy v těhotenství). Tento typ je k dostání i v manuálně polohovatelné a motorové verzi. Polohování je možné v oblasti hlavy a nohou. Motorová verze využívá k polohování roštu motorový pohon na dálkové ovládání, který ocení zejména starší či imobilní lidé. Tyto rošty jsou vhodné pro osoby s hmotností až do 150 kg.

Nevýhodou je nejen vyšší cena, ale i to, že se na tento typ roštu nehodí všechny druhy matrací. Pokud ho máte doma, musíte si pořídit matraci TEMPUR, ze studené pěny nebo z líné pěny.

Lamelový rošt

Lamelový rošt je v současné době velmi populární. Je velmi pružný a prodyšný, díky čemuž je zajištěna dlouhá životnost matrací. Jeho principem je pružné uchycení dřevěných lamel uložených v textilovém pouzdře, což vašim zádům zajišťuje pohodlí.

Ideální počet lame na jeden rošt je 28, přičemž rozestup by měl být 3 až 5 centimetrů, aby byly zajištěny ideální vlastnosti. Díky tomuto systému si tedy lze pohrát s pružením a výztuhami jednotlivých pozic matrace a lze je použít i pro jedince s větší tělesnou hmotností. Vždy ale zjistěte, kolik lamel váš rošt má.

Jednoduchý lamelový rošt (15 – 18 lamel)

Lamely těchto roštů jsou uložené v zadlabaných nebo nepružných jednoduchých pouzdrech. Někdy je možné regulovat tuhost lamel ve střední části roštu. Jsou vhodné pro osoby s hmotností do 90 kg.

Doporučené matrace: taštičkové matrace s min. výškou 15 cm a dostatečně vysokou krycí vrstvou složenou z několika materiálů, matrace s kokosovou deskou, latexové matrace, matrace ze studené pěny se zónovou tuhostí a matrace z líné pěny se zónovou tuhostí.

Klasický lamelový rošt (19 – 28 lamel)

Rošt s lamelami uloženými v pružných pouzdrech s možností regulace tuhosti v oblasti beder a změkčenou zónou ramen. Tento typ bývá k dostání i v manuálně polohovatelné a motorové verzi. Polohování je možné v oblasti hlavy a nohou. Motorová verze využívá k polohování roštu motorový pohon na dálkové ovládání, který ocení zejména starší či imobilní lidé. Tyto rošty jsou vhodné pro osoby s hmotností do 120 kg.

Doporučené matrace: taštičkové matrace s min. výškou 15 cm a dostatečně vysokou krycí vrstvou složenou z několika materiálů (pouze pro pevnou verzi roštu), matrace s kokosovou deskou (pouze pro pevnou verzi roštu), latexové matrace, matrace ze studené pěny a matrace z líné pěny.

Lamelový rošt s vyšším počtem lamel (29 – 42 lamel)

Rošt s úzkými vysoce pružnými lamelami uloženými v elastických pouzdrech s možností regulace tuhosti v oblasti beder a změkčenou zónou ramen. Tento typ je k dostání i v manuálně polohovatelné a motorové verzi. Polohování je možné v oblasti hlavy a nohou. Motorová verze využívá k polohování roštu motorový pohon na dálkové ovládání, který ocení zejména starší či imobilní lidé. Tyto rošty jsou vhodné pro osoby s hmotností až do 150 kg.

Doporučené matrace: latexové matrace, matrace ze studené pěny či matrace z líné pěny.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod