Vinyl je nejoblíbenější podlahovou krytinou, pokládka má ale svá úskalí

 Interier 
31. března 2018 12:39 / Jan Novák
  7
📷
4 fotografie v galerii
Správná instalace prodlouží životnost vaší podlahy Shutterstock
Dlouhá životnost, perfektní vzhled a rozmanitá škála vzorů dělají z vinylu v poslední době jasně nejoblíbenější podlahovou krytinu. Při pokládce tohoto umělého povrchu se přesto vyplatí opatrnost a pozornost.

Vinyl svými vlastnostmi spojuje to nejlepší z plovoucích laminátových a dřevěných podlah. Láká i lehkou pokládkou a následnou údržbou. Vinyl také patří k nejlacinějším podlahovým krytinám. Díky kvalitnímu designu je ale k nerozeznání od masivního dřeva nebo dlažby, za kterou byste zaplatili mnohem víc. Pokud byste rádi orignální podlahu, čtěte zde.

Vinyl je odolný

Vinylové podlahy jsou odolné proti poškrábání, odření a proti skvrnám. Hodí se tak i do domácností s malými dětmi a domácími mazlíčky. Vinyl také eliminuje hluk. Nemusíte se bát pádu předmětů nebo podpatků, chůze po této podlaze je pohodlná.

Jak již jsme zmínili, tento materiál nevyžaduje speciální údržbu, jen běžné pravidelné čištění. A když vinylovou podlahu náhodou poškodíte, výměna poškozené části je jednoduchá a rychlá. Stačí poškozený díl vyřezat a na jeho místo nalepit nový.

Hodí se i do koupelny a na podlahové topení

Vinyl můžete použít v každé místnosti včetně koupelny. Je totiž odolný proti vodě. Syntetický materiál nereaguje na změny vlhkosti a při správné instalaci se nemusíte bát škody ani při vytopení. Podlahu stačí utřít, nevsákne do ní nic.

Další výhodou vinylu je, že se pod něj dá instalovat podlahové topení. Na rozdíl od jiných materiálů totiž dobře propouští teplo. Plusem je i jednoduchá instalace, kdy jednotlivé dílce lepíte na rovný podklad.

Nástrahy při instalaci vinylu

Pevný a rovný podklad je nezbytný. Zajistí vaší podlaze delší životnost. Postarejte se také o to, abyste vinyl lepili na čistý podklad bez mastnoty a starého lepidla. Vinyl je pružný materiál, který každou nerovnost odhalí.

Při lepení berte v úvahu také jeho rozpínavost. Důležité je vědět i to, že teplota vinylové podlahy by neměla klesnout po 18 stupňů Celsia. Naopak by se zase neměla přehřívat, takže by neměla být vystavena teplotám vyšším než 27 stupňů Celsia. Jinak se mezi díly mohou objevit škvíry.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008