Balon nebo židle? Po celodenním sezení v kanceláři by vás nemělo nic bolet

 Tipy a inspirace 
29. října 2018 12:14 / Martina Langová
  0
📷
6 fotografií v galerii
V posledních letech se stalo módou sezení na gymnastických balonech Shutterstock
Většinu života proležíme nebo prosedíme. A právě židle a křesla jsou tématem, o kterém se příliš nehovoří. Přitom jde o velmi důležitou součást našich domácností. Víte, podle čeho vybírat a nakupovat?

Zvlášť v případě, že máte doma pracovnu a prosedíte většinu dne, měli byste se zamyslet nad tím, jakou věc k sezení využíváte. Rozhodně se nevyplatí odbývat se levnými židlemi, které vám mohou pěkně ublížit.

Usaďte se, začínáme

O židli či kvalitním křesle byste měli přemýšlet i v případě, že pracujete v kanceláři a denně osm či více hodin sedíte. Ne nadarmo patří kancelářské práce mezi zdraví nejrizikovější. Pokud sedíte špatně, můžete si velmi rychle zlikvidovat záda. A nejen to.

Dlouhodobé sezení má na svědomí i bolesti hlavy, nemoci kardiovaskulárního systému nebo tloustnutí. Právě z toho důvodu je tolik doporučováno, abychom se v rámci možností hýbali. Pokud nechceme denně chodit do fitness centra, pak bychom měli denně nachodit alespoň čtyři kilometry. Zapomeňte na výtah, jezdící schody či auto. Choďte všude pěkně po svých. A na sezení si pořiďte něco pořádného.

Dvakrát měř, jednou řež

Je zbytečné nakupovat si kancelářské židle z výprodeje či v levných supermarketech a pokaždé litovat, že to není ono. Vyberte jednou, pořádně a kvalitní židle vám pak vydrží mnoho let. Vaše zdraví vám za to přece stojí. Správná židle by se měla umět sama postarat o to, abyste seděli správně. Nutí vás držet tělo ve vzpřímené pozici. Má-li ještě navíc pohyblivý sedák, pak díky ní nevědomky posilujete svaly ve středu těla (takzvaný core).

Taková židle je přirozenou oporou páteře. Prodejce by vám měl poradit, která židle bude pro vás tou pravou a měl by vám ji nabídnout i na vyzkoušení. Bez toho ji nekupujte! Pokud si nebudete jisti, pak využijte služeb zkušeného fyzioterapeuta, který vám doporučí vhodný produkt přímo na základě zhodnocení vašeho zdravotního stavu. I zde platí, že co je vhodné pro jednoho, nemusí být to pravé pro jiného.

Balon nebo ergonomická židle

V posledních letech se stalo módou sezení na gymnastických balonech či ergonomických židlích. Ani jedno však není pro záda to pravé. Balon je primárně určen na cvičení, nikoliv na sezení během dne. Je dobré mít jej po ruce a protáhnout se na něm. V žádném případě byste jej však neměli využívat k dlouhodobému sezení.

Ničíte si tím pak záda víc, než kdybyste měli pod sebou nevhodnou židli. Co se týče ergonomických židlí, ty jsou pak spíše než funkčním doplňkem kanceláře židlemi s placebo efektem. Naprosto zbytečně za ně zaplatíte velké peníze, zdravotní efekt je však téměř nulový.

Ideální poloha

Správná židle by vás měla přirozeně nasměrovat k ideální poloze při sedu. Ramena jsou v poloze dole a hlava mezi nimi není schovaná. Ta míří směrem vzhůru, lopatky jsou stažené směrem k sobě a záda jsou zcela rovná. Nic vás nebolí ani při několikahodinovém sezení a cítíte se příjemně. Jestliže vám toto dopřává i vaše židle, neměňte ji. Pokud však ne, raději se co nejrychleji poohlédněte po nové a kvalitní. A z té staré si vytvořte třeba nějakou pěknou věc.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod