Správná skříň musí být hlavně praktická. Záleží na mnoha parametrech

 Interier 
27. března 2018 12:57 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kvalitní šatní skříň může sloužit dlouhé roky Shutterstock
Šatní skříně jsou v každé domácnosti nepostradatelné. Aby dobře sloužily, musejí splňovat určitá kritéria. Poradíme, jak při výběru nesáhnout vedle.

Základem úspěchu je pořídit si kvalitní skříň. Jde totiž o kus nábytku, který budete používat denně, takže musí něco vydržet. Pokud se budete držet pár rad odborníků, určitě vyberete tu správnou.

Velikost

Pečlivým přeměřením prostoru pro šatní skříň by mělo začínat každé rozhodování. Špatně objednaná skříň se může vrátit nebo vyměnit prodejci, jsou to ale zbytečné náklady navíc. Věnujte pozornost takovým maličkostem, jako jsou například radiátory. Ty by měly zůstat volně přístupné i z boku (kvůli odvzdušnění a ovládání). Myslete na otevírání dveří do místnosti - aby například klika nevrážela do nové skříně apod.

Hloubka šatní skříně

Pro skladování oblečení na ramínku záleží, jestli je šatní tyč rovnoběžně se zády skříně. Pak je vhodná standarní hloubka 60 cm.

Šatní tyč také může být kolmo k zádům skříně. Potom může být hloubka skříně dána jinak. Například hloubkou složených triček. Oblečení na ramínkách je pak skladováno za sebou. (Kvůli lepší přehlednosti jsou takové držáky na ramínka většinou výsuvné.

Hloubka skříně na složená trička, košile, kalhoty by měla být okolo 45 cm.

Šuplíky (výsuvy) - hloubky šuplíků už nejsou tak důležité. Slouží ke skladování spíše drobného oblečení - šály, ponožky apod. Takové věci můžete v šuplíku vhodně přeskládat a využít jeho prostor na maximum.

Šířka a výška skříně

Jak už je výše napsáno, promyslete, co budete ve skříni skladovat a dle toho zvolte vhodnou šířku. Výška šatní skříně je důležitá hlavně pro děvčata s dlouhými kabáty. Kabáty jsou většinou dlouhé okolo 140 cm. Minimální výška uvnitř by měla být okolo 150 cm. Vše ale záleží na konkrétním provedení skříně. V naprosté většině případů prodejci u skříně uvádějí její vnější rozměry. Ty jsou důležité pro umístění skříně. Zajímejte se u prodejce o vnitřní rozměry - ty jsou ovlivněny tlošťkou stěn, výškou soklu, vzdáleností šatní tyče od půdy skříně. (půda skříně = horní vrchní díl).

Tloušťka materiálu

Píše se o tom, že tloušťky 15 nebo 16 mm je málo. (Dalo by se říci, že standardní tl. je 18 mm). Spíše ale záleží na tom, jak konstruktér skříň navrhl a jak kvalitní materiál použil. Jsou rozdíly v kvalitě třeba lamina stejné tl., ale od jiných výrobců. Opět platí zlaté pravidlo: nakupujte u dlouhodobě ověřených prodejců! Sami totiž nemáte šanci vnitřní kvalitu materiálu na pohled poznat.

Materiál

Jednu ze základních rolí při výběru kvalitní skříně hraje materiál.

Lamino

Šatní skříně z lamina mohou patřit k těm levnějším. Lamino je dostupné v desítkách (někdy i stovkách) různých dezénů (dekorů). Množstvím dekorů se dosahuje velmi zajímavých designů.

Přestože je lamino cenově dostupnější než masiv, má své výhody. Povrch je velmi tvrdý, velmi dobře se udržuje. Zastánci skříní z masivu tvrdí, že lamino není odolné proti vlhkosti. Ano, vlhkost se nesmí dostat do lamina dovnitř, což se může stát při nekvalitně provedených hranách desek. Když se ale dostane voda do masivu (třeba nekvalitně provedenou nebo poškozenou povrchovou úpravou) jsou škody podobně neopravitelné a destrukční jako u lamina.

Masiv

Šatní skříně z masivu mají své příznivce. S masivním dřevem vejde do vaší domácnosti kousek přírody, při vhodné povrchové úpravě i příjemná vůně. Při většině povrchových úprav zůstanou viditelné letokruhy dřeva, což dobrý pocit z nábytku násobí. Pro někoho může být přítomnost nábytku z masivu uklidňující.

Někdo tvrdí, že masivní dřevo je snadno opravitelné při mechanickém poškození. Záleží na tom, o jaké poškození se jedná. Pokud jde o jednotlivé vrypy, existují opravné tmely. Tavné opravné tmely ale existují i na lamino. Skříně z masivu jsou ale oproti jiným materiálům velmi drahé.

Foliovaná dřevotříska

Další možností dostupného materiálu pro vaši šatní skříň může být foliovaná MDF nebo dřevotříska (DTD). Vlastnosti takové desky jsou podobné laminu. Mohou mít i různě frézovanou plochu nebo hrany.

Uspořádání skříně

Skříně jsou typickým příkladem toho nábytku, kde by měla dominovat hlavně praktičnost. Zaměřte se proto na to, aby poskytovaly dostatek vnitřního prostoru pro vaše věci.

Nejlepší je, pokud nabídnou kombinaci dvou možností. Tedy část určenou k tomu, že do ní naskládáte své oblečení na jednotlivé police. A druhá část bude určena třeba na pověšení šatů, obleku a dalších věcí, které musí být na ramínku.

Obecně obvykle platí, že čím větší, tím lepší. Úložných prostorů v domech a bytech není nikdy dost. Zapamatujte si to a buďte si jisti tím, že když bude skříň dostatečně prostorná, oceníte ji i za několik let. Ideální volbou jsou v tomto směru vestavěné skříně. A to z toho důvodu, že jsou vyráběny přesně s ohledem na dostupný volný prostor. O vestavěných skříních jsme více psali zde.

Design

Myslete i na design. Skříň by se měla do vašeho interiéru hodit. Naprostým základem je samotný dekor.

Dnes není problém vybrat si ze stovek možností, díky čemuž zvolíte třeba takovou, která bude zajímavě kontrastovat s vaší podlahou, nebo může i ladit s nádechem interiérových dveří. Nezapomínejte ani na různé ozdobné doplňky, jako jsou třeba lišty, zrcadla či designové úchytky.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?